Prof. Stijn Blot ontvangt prestigieuze Episteme Award

(12-12-2019) Stijn Blot kreeg op 17 november de Episteme Award voor verpleegkundig onderzoek en is daarmee de eerste wetenschapper die niet verbonden is aan een Amerikaanse topuniversiteit, die de prijs in de wacht sleept.

Hoogste internationale erkenning voor een verpleegkundig onderzoeker

Tijdens de  conventie van Sigma, the International Honor Society of Nursing, werd prof. Stijn Blot op 17 november 2019 in Washington bekroond als laureaat van de Baxter International Foundation’s Episteme Award.

Deze prijs wordt sinds 1989 tweejaarlijks uitgereikt aan een onderzoeker die aanzienlijk heeft bijgedragen aan de verpleegkunde, hetzij met vernieuwende inzichten of toepassingen, hetzij met een ontdekking met substantiële impact voor de gezondheidszorg.

De Episteme Award is de hoogste internationale erkenning voor een verpleegkundig onderzoeker. Voor het eerst wordt de prijs toegekend aan een wetenschapper die niet behoort tot een Amerikaanse top-universiteit.

Patiënt safety en intensieve zorgen

Stijn Blot werd geprezen voor zijn klinisch-epidemiologisch werk bij intensievezorgpatiënten. Hij onderzoeksprofessor aan de Universiteit Gent en honorary professor aan The University of Queensland (Australië). Hij is editor van meerdere werken, (co-)auteur van 40 boeken en/of hoofdstukken, en >290 wetenschappelijke papers resulterend in een h-index van 57. In 2015 werd hij opgenomen in Sigma’s International Nurse Researcher Hall of Fame.

Het grootste deel van prof. Blot’s werk is gericht op aspecten van patient safety, met o.a.  het in kaart brengen van risicofactoren en gevolgen van ziekenhuiscomplicaties zoals infecties.

Recent nog werd een link aangetoond tussen chloorhexidine mondwater, vaak gebruikt in de preventie van pneumonie, en een verhoogde mortaliteit bij gehospitaliseerde patiënten. De confronterende data zorgen voor veel controverse maar leidden desalniettemin tot een oproep om mondzorg met chloorhexidine in vraag te stellen. Geen min gegeven aangezien deze praktijk sinds jaren aanbevolen wordt door gezaghebbende gezondheidsinstituten zoals o.m. de Centers for Disease Control & Prevention (CDC) en het Institute for Healthcare Improvement (IHI).

Naar aanleiding van de Episteme Award was prof. Blot keynote speaker op de Biennial Convention of Sigma in Washington. Sigma, International Honor Society of Nursing, is een non-profit organisatie met als missie het promoten van gezondheidzorg in de wereld door middel van excellente verpleegkundige zorg, onderwijs, leiderschap en wetenschap. Sigma is gesticht in 1922 en telt 135,000 deden in meer dan 90 landen.

Prof. Stijn Blot
Vakgroep Inwendige ziekten en Pediatrie