Stijn Volckaert wint IBM Innovation Award 2016 voor techniek om software te beveiligen

(21-10-2016) Op 21 oktober 2016 kreeg onderzoeker Stijn Volckaert de IBM Innovation Award 2016 voor zijn doctoraatsonderzoek aan het Computer Systems Lab van de UGent.

De vele geslaagde cyberaanvallen en datalekken (de democratische partij van Hillary Clinton, Sony, NMBS, Proximus, Yahoo, Ashley Madison... ) die de laatste jaren de pers haalden, maken duidelijk dat er een grote nood is aan beveiliging van software.

Stijn Volckaert ontwikkelde in zijn doctoraatsonderzoek een techniek om software te beveiligen. De basistechniek voor die beveiliging bestaat al zo'n tiental jaar, maar hij heeft ervoor gezorgd dat het principe ook toegepast kan worden op de software die u en ik dagelijks gebruiken, en niet enkel op testsoftware. De techniek kan zowel gebruikt worden om de software op uw desktop en smartphone te beschermen tegen malware, als om belangrijke servers en de data die daarop opgeslagen zijn te beschermen tegen criminelen.

Stijn Volckaert voerde zijn onderzoek uit in het Computer Systems Lab van de Universiteit Gent onder leiding van prof. Bjorn De Sutter en prof. Koen De Bosschere.

IBM Innovation Award

FWO Vlaanderen reikt de IBM Innovation Award van 5.000 euro uit ter erkenning van uitmuntend doctoraatsonderzoek dat een originele bijdrage levert in het domein van de informatica in een van de volgende velden: cloud computing, sociale media, big data, mobiele systemen, cyberbeveiliging, en cognitieve computers.

Website FWO