Gentse studenten kunnen risicoloos ondernemen

(31-01-2019) Als student je eigen onderneming oprichten op school, zonder risico om te falen en zonder je te moeten bekommeren om de administratie: dat kan voortaan (enkel) in Gent, bij de de nieuwe coöperatieve vennootschap Gentrepreneur Company.

Gentrepreneur Company werd opgericht door de Universiteit Gent, HOGENT en Arteveldehogeschool. Deze samenwerking is enig in zijn soort en oogst al internationale interesse.

Gentrepreneur Company is een verruiming en consolidatie van de bestaande coöperatieve vennootschap Artepreneur, die de voorbije jaren ontwikkeld werd aan de Arteveldehogeschool en die sinds haar ontstaan 50 studenten succesvol begeleid heeft bij het uitbouwen van hun eigen onderneming. Dit beproefde concept wordt nu ingebed in Gentrepreneur, het project dat alle Gentse jongeren warm maakt om ondernemen als carrièremogelijkheid te bekijken en ondernemend in het leven te staan. Gentrepreneur Company heeft de vermelde onderwijsinstellingen als hoofdaandeelhouders en maakt het zo voortaan voor alle studenten van de Associatie Universiteit Gent mogelijk een onderneming op te richten zonder risico’s, zodat ze zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten.

Student-ondernemers treden toe tot de coöperatieve vennootschap door het aanschaffen van één aandeel. In ruil hiervoor kunnen ze een beroep doen op de ruime dienstverlening van de coöperatie.

Zorgeloos ondernemen

Gentrepreneur Company verlaagt aanzienlijk de drempel om te starten. De coöperatie neemt je boekhouding en een aantal andere administratieve verplichtingen over, zodat je geen risico hebt op achterstallige administratie en wettelijk met alles in orde bent. Je blijft fiscaal ten laste van je ouders, behoudt alle sociale rechten zoals een studiebeurs en je kan geen private schulden opbouwen of falen.

Student-ondernemers krijgen bij Gentrepreneur Company bovendien coaching en begeleiding bij het uitbouwen van hun onderneming. Op die manier kunnen studenten rekenen op heel wat ondersteuning bij het ondernemen en komt er extra tijd vrij voor de ontwikkeling van hun product, hun markt en hun ondernemende vaardigheden. Het risico op beginnersfouten wordt hiermee aanzienlijk gereduceerd.

Pionier

De samenwerking tussen de Universiteit Gent, HOGENT en Arteveldehogeschool op het vlak van student-ondernemerschap, de verankering ervan in een coöperatieve vennootschap en de werking van Gentrepreneur Company die studenten een springplank zonder risico biedt is een unicum in België en een echt pioniersproject. Het kan dan ook reeds op internationale belangstelling rekenen. Universiteiten en hogescholen uit Zuid-Afrika (Cape Town University), Canada (BCIT School of Business Canada) en Finland (Olou University of Applied Sciences) toonden al interesse in het model en zijn al een kijkje komen nemen.

Gentrepreneur Company hoopt in de toekomst tot 50 studenten per jaar te kunnen begeleiden.

“Met Gentrepreneur Company zetten we het ontwikkelen van ondernemende vaardigheden centraal, al van op jonge leeftijd”, aldus Hilde Gekiere, de projectcoördinator van Gentrepreneur Company. “We vinden het belangrijk dat jongeren verschillende carrièremogelijkheden kunnen verkennen, ook ondernemen. En dat ze daarnaast kunnen werken aan ondernemende skills die ze later zowel op de werkvloer als in een eventuele eigen onderneming goed zullen kunnen gebruiken. Het is belangrijk dat ze die vaardigheden kunnen verkennen in een veilige omgeving, zonder in faling te kunnen gaan en zonder zich te moeten verliezen in een eindeloze berg paperassen. Dat is precies waarom wij Gentrepreneur Company hebben opgericht.”

 

Rik Van de Walle, rector UGent: “De UGent participeert in Gentrepreneur Company omdat ze rotsvast gelooft in het belang van ondernemerschap. Alle studenten in het hoger onderwijs moeten de kans krijgen om vaardigheden op het vlak van ondernemerschap aan te leren. Gentrepreneur Company is een logische uitbreiding van ons bestaande aanbod. We willen op die manier samen met onze Gentse associatiepartners een voortrekkersrol blijven spelen in ondernemend hoger onderwijs in Vlaanderen.”
Tomas Legrand, Algemeen Directeur Arteveldehogeschool: “Met deze uitstekende samenwerking tussen UGent, HOGENT en Arteveldehogeschool creëren we in Gent een krachtig platform voor student-ondernemers en beantwoorden we aan een groeiende vraag de krachten te bundelen in de ondersteuning van student-ondernemerschap.”
Koen Goethals, Algemeen Directeur HOGENT: “Met Gentrepreneur Company laten we onze studenten niet alleen toe om in een ondersteunende omgeving een ondernemersproject uit te bouwen, maar het is ook een extra stimulans om de competenties van de toekomst te ontwikkelen, waaronder initiatief nemen, creatief en innovatief handelen en oplossingsgericht denken.”

Het project Gentrepreneur kwam tot stand op initiatief van voornoemde hoger onderwijsinstellingen en dankzij steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio), van de provincie Oost-Vlaanderen en van De Startersfabriek.

Info

Website Ghentrepreneur Company

Hilde Gekiere
Coördinator Gentrepreneur Company
hilde.gekiere@arteveldehs.be

Jeroen Swinnen
Communicatie Gentrepreneur
0486 16 03 76
jeroen.swinnen@hogent.be