Nieuwe UGent’er maakt haar entree: welkom, supercomputer Hortense!

(27-09-2020) RAM-geheugen van bijna 100 TB, piekprestaties tot 3,3 petaflops, ... Schakel de immense rekenkracht van Hortense vanaf 2021 in voor jouw onderzoek.

De nieuwe Tier1 supercomputer van het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC) vindt eind 2020 onderdak in het datacenter van de UGent op campus de Sterre. Daar zijn we natuurlijk ontzettend fier op. Want dit wordt het nieuwe ‘superbrein’ van onze Vlaamse universiteiten, een prestigeproject om ‘u’ tegen te zeggen. Het beheer en onderhoud is de verantwoordelijkheid van het HPC-UGent team van DICT. Het datacenter van de UGent, in 2010 speciaal gebouwd voor de allereerste Vlaamse Tier1 supercomputer die er in 2012 neerstreek, krijgt dit jaar nog een upgrade om de nieuwste Tier1 in de beste omstandigheden te laten werken. 

Hortense - waarom we voor deze naam kozen ontdek je hieronder - wordt de grootste van haar soort in Vlaanderen. Ze kan uitpakken met volgende troeven:

  • Meer dan 44.000 CPU-cores (processoren)
  • 88 GPU's of graphical processing units
  • Een totaal RAM-werkgeheugen van bijna 100 TB (ruwweg zo’n 100 keer alle documenten in de Boekentoren!)
  • Een opslagcapaciteit van meer dan 3 PB (nog eens 30 keer zoveel)
Als ze helemaal op dreef is, haalt Hortense piekprestaties tot 3,3 petaflops, dat zijn 3.300.000.000.000.000 bewerkingen per seconde! Ze wordt daarmee wellicht één van de 500 snelste supercomputers wereldwijd.

Wie kan deze supercomputer gebruiken?

De Tier1 supercomputer van het VSC is beschikbaar voor alle Vlaamse onderzoekers, in alle onderzoeksdomeinen. Computertijd aanvragen is gratis, maar gebeurt wel in het kader van een project. Je projectvoorstel moet door een speciale beoordelingscommissie aanvaard worden.

Hoe je zo’n aanvraag moet indienen vind je terug op de website van het VSC. Op de site staan ook tal van inspirerende cases en succesverhalen vanop de voorgangers van Hortense.

Nog vragen over Tier1 projectvoorstel? Aarzel dan niet om contact op te nemen met voor ondersteuning of voor een beoordeling van je Tier1-voorstel.

Nicole-Rein Lepaute ("Hortense")Waarom Hortense?

“De naam ‘Hortense’ is een verwijzing naar Nicole-Reine Lepaute - roepnaam Hortense -, geboren in 1723”, verduidelijkt Ewald Pauwels, coördinator van het HPC-UGent team. “Zij was één van de eerste bekende menselijke computers (letterlijk: ‘rekenaars’), die verscheidene zware astronomische berekeningen heeft uitgevoerd. Eén van haar wapenfeiten was een nauwkeuriger voorspelling van de komst van de komeet Halley. Haar verhaal is helaas ook tekenend voor de historische onderwaardering van vrouwen in de wetenschap. Haar aanzienlijke bijdrage aan de baanberekeningen van de komeet Halley werd ‘vergeten’ in een eerste publicatie.”