Tien tips om rond te komen met 50 euro per week

(10-02-2020) Nu de examens voorbij zijn, kan het echte studentenleven weer beginnen. Enige nadeel: het kost al snel wat en vijftig euro is rap uitgegeven. Daarom geven wij enkele budgettaire tips, gratis en voor niets!

budget.jpgBeheer je budget

Niet het plezantste werk, maar noteer eens een paar weken alles wat je uitgeeft. Zo krijg je een goed zicht op je kosten en kan je bijsturen indien nodig. Handig als je wil budgetteren. En vooral erg scary om te zien hoe snel je budget erdoor vliegt!

boterham.jpg

Doseer!

Dat geldt eigenlijk voor alles. Op café, naar de cinema, eens uit eten,... Je kan alles doen wat je maar wil, maar besef dat het niet elke dag feest kan zijn. Het draait om keuzes maken. Wil jij absoluut elke avond je vrienden op café zien? Dan zal je toch eens zelf in de kookpot moeten roeren. Of meer boterhammekes met choco eten.

Denk op voorhand ook goed na waaraan je je budget wil besteden tijdens de week. Ga je om boodschappen? Maak een boodschappenlijstje en hou je eraan. En ga zeker niet met een lege maag naar de supermarkt.

Foto restaurantElke dag frietjes?

Misschien verleidelijk, maar iedere dag naar de frituur is geen must om je eetbudget laag te houden. Er zijn genoeg alternatieven om het goedkoop en gezonder te houden. Misschien krijg jij wel wat doggybags mee van hotel mama? Wie zelf graag kookt, kan geld uitsparen door samen te koken met vrienden of kotgenoten. Heb je een vriesvak? Handig om extra hoeveelheden te bewaren voor een volgende keer. Wie vroeg uit de veren kan, kan een eigen lunch klaarmaken in plaats van elke dag een belegd broodje te kopen of ergens te gaan lunchen. Je spaart ook hier veel mee uit. Studentenresto’s serveren ook gezonde maaltijden, en dat aan zeer democratische prijzen voor studenten. Voor een grote kom soep betaal je iets meer dan een euro. Een hoofdgerecht eet je er voor 3,5 à 5 euro. Goedkoper zal je buitenshuis of ‘buitenskot’ niet vinden.

gezellig.jpgMaak van je kot de wijste ontmoetingsplek

Wist je dat je ook op kot heel gezellig kan bijpraten met vrienden? Met een hapje, een drankje, kaarsjes en wat achtergrondmuziek tover je jouw kot zo om tot het gezelligste café van Gent. Wedden dat je je gasten nog buiten zal moeten borstelen als jij naar bed wil?

Vrouw looptSporten hoeft niet duur te zijn

Gebruik de universiteitsvoorzieningen voor sport en ontspanning, ze zijn er tenslotte voor jou! Als student krijg je fikse kortingen. Baantjes zwemmen voor dat getrainde bovenlijf kost je nog geen 2 euro in het Universitair Sportcentrum GUSB, net zoals het reserveren van een badminton- of tennisveld. Een toertje lopen rond de watersportbaan is dan weer helemaal gratis en ook top voor je conditie.

Home Konvent: herbruikbare bekers Feesten als de beesten

Ook om te feesten hoef je niet schatrijk te zijn. Pluis uit waar er kotfeestjes zijn of check de kalender van het FaculteitenKonvent (FK). Het is de koepel van 29 studentenkringen van de UGent, verbonden aan een opleiding of faculteit. De kalender biedt zo’n brede waaier aan activiteiten, dat je er vast iets vindt naar jouw goesting. Ben je lid van een studentenvereniging? Veel kans dat je minder betaalt voor drank en inkom op hun feestjes.

popcorn.jpg

Films die je gezien moet hebben

Pik je graag een film mee? Naast de grote kaskrakers in de cinema, kan je ook klassiekers of alternatieve parels bekijken bij de Universitaire Filmclub Film-Plateau. Kwaliteit verzekerd en je betaalt bovendien betaal je als UGent-student maar 3 euro voor een ticket, een pak minder dan in de ‘gewone’ cinema.

Kamer in home AstridKot opvrolijken of opruimen?

Vooraleer je nieuwe spullen koopt om je kot gezelliger of huiselijker te maken, hoor eens bij vrienden of familie of zij nog wat leuke spullen liggen hebben. Een bezoekje aan de kringwinkel van de UGent is ook altijd een goed idee. Een bureaustoel, een tafel, mappen, poetsgerief ... Je vindt het daar allemaal voor een prikje. Heb je zelf gerief over dat nog een tweede leven aankan? Schenk het aan de weggeefkast in studentenhuis Therminal.

Fietser kruist tramsporenTe voet of met de fiets

Verplaats je zo veel mogelijk te voet of met de (tweedehands)fiets. Wist je dat je als student een stadsfiets kan huren aan een voordelige prijs? Het is niet alleen gezonder want je beweegt, het is ook helemaal gratis. Win-win! Is je fiets stuk of heb je onderhoud nodig? Je vindt herstelpalen, fietspompen en fietsherstelplaatsen op verschillende locaties in de stad.

UGent-sweater Vintage bordeauxBijklussen via de jobdienst

Kom je toch niet rond met je budget op een week? Dan kan je nog altijd bijklussen via de jobdienst van de UGent. Je stelt je eigen werkrooster af op basis van je lessenrooster. Jij bepaalt dus hoeveel uur per week je werkt en wanneer. Je springt bij in een van onze studentenresto’s of -cafetaria’s.

Studeren kost geld. Voor wie het financieel nodig heeft kan er ondersteuning zijn. Bij de Sociale Dienst kan je terecht voor informatie & advies, financiële steun en bemiddeling.