Tomaten gekweekt met zout smaken lekkerder

(12-07-2017) Tomatenplanten gieten met zout water levert lekkerdere tomaten op. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit Gent.

Als je lekkerdere tomaten wil kweken, moet je ze minder water geven. Of zout toevoegen aan dat water. Dan zitten er namelijk meer suikers in de vrucht. Bij honingtomaten uit Nederland komt smaak bijvoorbeeld op de eerste plaats. Die tomaten zijn enorm zoet omdat de kwaliteit primeert tijdens de productie.

"Hierdoor zijn de tomaten wel heel wat kleiner en brengen ze minder op. Dit in tegenstelling tot sommige grote, smaakloze tomaten in België waarbij de telers focussen op kwantiteit en niet zo zeer op kwaliteit. Door zout in het water toe te voegen, kunnen we nu het beste van de twee combineren in grote én lekkere tomaten.” Bart Van de Wal, onderzoeker aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent.

tomaat, bio-ingeneurs

Meer zout

“Om nauwkeurig de wateropname van de planten bij te houden, hebben we het zoutgehalte van het water aangepast. Dit zorgt er voor dat de tomaten minder water opnemen. Dat is een beter controleerbare manier om de hoeveelheid wateropname bij te houden dan bijvoorbeeld gewoon meer of minder water te geven aan de planten”. Bart Van de Wal.

Groei meten met plantsensoren

Om de lekkerste tomaten te krijgen moeten ze op het juiste moment de juiste hoeveelheid water krijgen. En om precies te weten hoeveel water de planten op elk moment nodig hebben, zijn plantsensoren een handig instrument. Deze sensoren doen continu metingen, wat voor een efficiëntere opvolging van de plant zorgt. 
“We bekeken onder andere de diameter van de plant en de hoeveelheid water die erdoor stroomt. Zo kunnen we precies bepalen hoeveel water de plant nodig heeft. Als een plant vlak na het water geven onmiddellijk dikker wordt, had hij water te kort. Je kan het vergelijken met een glas water direct leegdrinken als je dorst hebt.” Bart Van De Wal.

Groei voorspellen

De onderzoeker goot alle verschillende metingen met de sensoren in wiskundige modellen. Die doen dan voorspellingen over de groei van de plant en de vruchten. Wanneer de effectieve groei van de plant niet overeenkomt met de voorspelling, grijpen de onderzoekers onmiddellijk in en zoeken ze de oorzaak. Maar andersom heeft dit ook nut. Wanneer bij de tests bewust bepaalde factoren veranderen, tonen de metingen of die wel degelijk effect hebben op de plant.
 “Op termijn willen we nog veel meer tests uitvoeren. Voorlopig was het zoutgehalte in het water tijdens de tests constant. We willen in de toekomst met gevarieerde zoutgehaltes kunnen spelen tijdens de proeven om zo de verschillende effecten ervan nog beter in kaart te brengen”, besluit Van de Wal.

Info

Kathy Steppe (promotor), Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, Universiteit Gent
T +32 9  264 61 12
M +32 491 73 05 68
Lees meer artikels over: