UGent stelt haar topsporters voor

(07-11-2018) Op de infoavond voor UGent-topsporters werd op 6 november de Prijs Benny Vansteelant 2018 uitgereikt aan roeier Tim Brys. Met die prijs beloont de UGent de sporter die zijn/haar studies combineerde met een sportieve carrière op hoog niveau.

Tijdens de jaarlijkse infoavond voor UGent-topsporters worden UGent-studenten die hun studies combineren met topsport, uitgebreid op de hoogte gebracht van de faciliteiten die de UGent ter beschikking stelt om deze zware combinatie mogelijk te maken.

Topsport @UGent

Tot op vandaag werden voor dit academiejaar 264 UGent-topsportstatuten toegekend. De UGent-topsporters zijn actief in 36 verschillende sporttakken. De top 3 van sporttakken bestaat uit atletiek (43), voetbal (39) en wielrennen (37). Iets meer dan de helft presteert op internationaal niveau (21% Europees en 33% mondiaal). 41% van de UGent-topsporters studeert aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, en binnen deze faculteit vinden we traditiegetrouw de meeste topsporters binnen de opleidingen Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (53) en Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen (26).

Prijs Benny Vansteelant 2018

Tijdens dit infomoment werd ook de Prijs Benny Vansteelant uitgereikt. Deze prijs werd in het leven geroepen om de student of studente te belonen die op een zeer verdienstelijke manier zijn/haar studies wist te combineren met een sportieve carrière op hoog niveau. De belangrijkste kandidaten voor de Prijs Benny Vansteelant 2018 waren Tim Brys (roeien, Master Handelswetenschapen) en Dorien Motten (artistieke gymnastiek, Master Diergeneeskunde).

Vroegere laureaten zijn o.a. zeilster Evi Van Acker, volleybalster Valérie Courtois, renster Lieselot Decroix, roeier Tim Maeyens, zwemmer Sven Decaesstecker en voetballer Tjörven De Brul.

Deze prijs, voorheen de Prijs Topsport en Studies, kreeg in 2008 een andere naam. Benny Vansteelant, UGent-alumnus in de Geografie (1998) en zeer succesvol duatleet met negen wereldtitels en vijf Europese kransen, overleed op vrijdag 14 september 2007 na een aanrijding tijdens zijn training.

Prof. Matthieu Lenoir
Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen