Twee UGent-onderzoekers krijgen ERC Proof of Concept Grant

(05-05-2023) UGent-onderzoekers Thomas Van Leeuwen (rechts) en Pieter De Frenne (links) winnen een Proof of Concept Grant. Hiermee kunnen zij de kloof overbruggen tussen hun baanbrekend onderzoek en de eerste fasen van een commercieel of maatschappelijk project.

De European Research Council (ERC) heeft 66 nieuwe 'Proof of Concept' winnaars aangekondigd. Met een waarde van €150.000 elk worden deze subsidies gebruikt om het commerciële of maatschappelijke potentieel van succesvol onderzoek te verkennen. De winnende projecten werden geselecteerd uit 122 voorstellen. De nieuwe beurzen worden toegekend aan onderzoekers uit 16 verschillende landen. In België worden vier onderzoekers bekroond, waarvan twee aan de UGent: Thomas Van Leeuwen en Pieter De Frenne.

Ontdek de twee projecten

Efficiënte genetische transformatie van plagen en ziektedragers

Thomas Van Leeuwen wil een innovatieve methode voor de genetische transformatie van moeilijk te transformeren geleedpotigen verder ontwikkelen. 

De genoom-bewerkingstechnologie CRISPR/Cas9 heeft een revolutie teweeggebracht in het functioneel genetisch onderzoek en biedt nieuwe mogelijkheden in talrijke wetenschappelijke disciplines, gaande van menselijke geneeskunde tot landbouw. Ondanks dit succes blijft het genoom van veel organismen zeer moeilijk of zelfs onmogelijk te manipuleren. Bij de Chelicerata bijvoorbeeld, de op één na grootste groep landdieren die teken, mijten, schorpioenen en spinnen omvat, was genetische manipulatie tot voor kort onmogelijk.

Tijdens het ERC-consolidator project POLYADAPT werd een efficiënt systeem voor genbewerking ontdekt waarmee de spintmijt Tetranychus urticae, een belangrijke plaag in gewassen, met een ongekend hoge efficiëntie genetisch kan worden getransformeerd. In het proof of concept project CRISPART zal de doeltreffendheid van de uitvinding worden onderzocht in een aantal moeilijk te transformeren geleedpotigen. Daarnaast zal het optimale validatietraject voor de uitvinding worden bepaald.

De beschikbaarheid van een efficiënte methode voor genoombewerking zal het mogelijk maken sneller alternatieve manieren te ontwikkelen voor de bestrijding van plagen en ziektedragers die een bedreiging vormen voor de landbouwproductie en de menselijke gezondheid.

Microklimaatgegevens voor iedereen

Standaard weerstations volgen de richtlijnen van de Wereld Meteorologische Organisatie. Dat betekent dat sensoren ver van bomen, boven kort gras, moeten worden geïnstalleerd. Daardoor weten we minder over hoe het klimaat in bossen verandert. Dit is een probleem omdat de meeste biodiversiteit in de schaduw van bomen voorkomt. Beleidsmakers en landbeheerders hebben daarom dringend nood aan open toegang tot meer microklimaatgegevens.

Binnen het MIRRA-project ontwikkelen Pieter De Frenne en zijn collega's een open meetinstrument met een bijbehorende online databank. Het overkoepelende doel van MIRRA is de ontwikkeling van een eenvoudig zelfbouw-weerstation voor langetermijnmetingen waarbij de data van op afstand beschikbaar zijn via het GSM-netwerk. Alle gegevens worden zo automatisch voor iedereen online beschikbaar. MIRRA kan zo de beschikbaarheid van vrij beschikbare real-time bosmicroklimaatgegevens aanzienlijk vergroten. Als proof-of-concept zullen wij het MIRRA-systeem installeren in bossen verspreid over Europa.

Meer over ERC

Het ERC werd in 2007 door de Europese Unie werd opgericht, en is de belangrijkste Europese financieringsorganisatie voor grensverleggend onderzoek van topniveau. Het financiert creatieve onderzoekers van alle nationaliteiten en leeftijden om projecten uit te voeren in heel Europa. Het ERC biedt vier kernsubsidieregelingen: Starting Grants, Consolidator Grants, Advanced Grants en Synergy Grants. Met de aanvullende Proof of Concept subsidieregeling helpt het ERC bursalen de kloof te overbruggen tussen hun baanbrekend onderzoek en de eerste fasen van commercialisering.

Het ERC wordt geleid door een onafhankelijk bestuursorgaan, de Wetenschappelijke Raad, waarin ook VIB-UGent professor Dirk Inzé zetelt. Sinds 1 november 2021 is Maria Leptin voorzitter van het ERC. Het totale ERC-budget van 2021 tot 2027 bedraagt meer dan 16 miljard euro, als onderdeel van het 'Horizon Europa' programma, onder de verantwoordelijkheid van de Europese commissaris voor innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugdzaken, Mariya Gabriel.

Onderzoekers binnen en buiten UGent die een ERC Grant willen aanvragen met onze universiteit als gastinstelling, kunnen contact opnemen met het EU-team voor advies en ondersteuning.

Contact