Twee UGent'ers maken kans op de EOS Pipet 2020

(14-04-2020) Op 17 mei bekroont de Eos Pipet de meest beloftevolle, jonge onderzoeker in Vlaanderen. UGent-onderzoekers Kobe Desender (experimenteel psycholooog) en Jasper Van Assche (sociaal psycholoog) behoren tot de 5 laureaten.

Jasper Van Assche onderzoekt waarom diversiteit polariseert

Sociaal psycholoog Jasper Van Assche formuleerde manieren om negatieve houdingen tegenover etnische diversiteit om te buigen. Hij stuurde vragenlijsten uit naar inwoners van Vlaamse en Nederlandse wijken met meer en minder diversiteit. Hij vroeg onder andere of ze uit hun buurt weg wilden en of ze zouden stemmen op een bepaalde politieke partij.

Van Assche vond dat diversiteit op zichzelf niet schadelijk is voor de samenleving. Anders dan wat tot dan werd gedacht, kwamen negatieve reacties alleen bij sommige individuen voor. ‘Het ging om mensen met een sterke hang naar autoritarisme. Ze hechten belang aan hun eigen gemeenschap, en houden vast aan traditionele normen en waarden.’

Van Assche greep het onderzoek aan om oplossingen te formuleren. ‘Veel allochtonen wonen geclusterd in bepaalde wijken, je vindt er bijna geen autochtonen. Dat maakt het makkelijk om elkaar te vermijden, terwijl contact net bevorderlijk is.’ De psycholoog stelde vast dat ontmoetingen tijdens buurtfeesten of kookworkshops vooroordelen reduceren en tolerantie promoten. Dat bleek vooral het geval bij individuen die diversiteit als een bedreiging aanvoelden.

 

 

Stem op Jasper Van Assche

Kobe Desender meet twijfel in ons brein

Kobe Desender onderzocht wat er in het brein gebeurt direct nadat je een beslissing hebt genomen. Hij mat de hersenactiviteit van proefpersonen tijdens een computertest waarbij ze snel keuzes moesten maken. Hoe onzekerder de deelnemers over hun beslissing waren, hoe sterker de hersenactiviteit. ‘Het geeft aan dat je nog nadenkt: heb ik wel de juiste keuze gemaakt? Mogelijk speelt wat je hebt gezien zich nog eens af in je brein’, aldus de neurowetenschapper. In het dagelijkse leven moeten we voortdurend beslissingen nemen. De onzekerheid die je voelt nadat je een keuze hebt gemaakt, valt volgens Desender te manipuleren. Hij noemt onder meer meditatie en aandachtstraining. Dat kan leiden tot een groter inschattingsvermogen.

 

 

 Stem op Kobe Desender

 

Stem op jouw favoriet

Iedereen kan stemmen voor de publieksprijs op www.eoswetenschap.eu/eospipet2020. Op zondag 17 mei wordt de winnaar bekendgemaakt. Met deze award wil EOS, in samenwerking met de Jonge Academie, wetenschap en technologie op een positieve manier onder de aandacht van het grote publiek brengen.

De laureaten werden geselecteerd door zeven juryleden: juryvoorzitter Willy Verstraete (KU Leuven), Heleen Dewitte (UGent), Lars De Laet (VUB), Beatrijs Vanacker (KUL) en wetenschapsjournalisten Dieter De Cleene (Eos), Marleen Finoulst en Senne Starckx.

Contact

Raf Scheers
Hoofdredacteur EOS

03 680 24 90