UGent groet student en breekt een week lang uit

(17-09-2018) Voor het eerst in de geschiedenis van de universiteit wordt de start van het academiejaar gevierd met een eigenzinnige openingsweek onder het motto ‘UGent groet student’.

Volgende week maandag starten tienduizenden studenten en duizenden medewerkers aan een nieuw academiejaar op de campussen van de UGent in Gent en Kortrijk.

Van een positieve manifestatie en academische zitting die breken met de tradities op vrijdag 21 september, tot een week lang activiteiten en welkomstboodschappen voor de studenten. De supporters van voetbalclub AA Gent gaven gisteren al een voorproefje: tijdens de match tegen Sint-Truiden ontrolden ze een 20 meter lange tifo om de studenten welkom te heten in Gent.

Rector Rik Van de Walle: Maar niet alleen AA Gent doet mee, de hele stad groet de studenten. Er komen welkomstboodschappen in alle campussen en aan toegangswegen; en lokale bedrijven en handelaars geven we affiches die ze kunnen personaliseren en aan hun gevel of vitrine hangen.”

Plechtige opening academiejaar breekt met tradities  UGent groet Gent

Voor het eerst in 201 jaar zullen niet alleen bestuurders, decanen, professoren en directeurs meelopen in de openingsstoet op vrijdag 21 september, maar worden ook alle medewerkers van de universiteit uitgenodigd. Het wordt een optocht met drummers op olievaten en manifestatieborden met welkomstboodschappen. Ook de plaats van vertrek verandert: er wordt verzameld in de Sint- Baafskathedraal.

Rector van de UGent prof. Rik Van de Walle: “Het is de bedoeling om de stoet voortaan elk jaar te laten vertrekken vanop een andere plaats buiten de UGent. Daarmee geven we een duidelijk signaal: de universiteit staat met beide voeten in de maatschappij en is van álle UGent' ers. En die laten zich niet opsluiten in een ivoren toren.”

Bovendien kan iedereen – Gentenaars, Kortrijkzanen en studenten – de stoet en de openingszitting volgen via een livestream op de Facebookpagina van UGent. Alumnus Freek Braeckman zorgt voor de verslaggeving.

Welkomstboodschappen in de hele stad

Na de officiële opening staat de hele eerste week van het academiejaar in het teken van ‘UGent groet student’. Op maandag 24 september gaat een drumband langs op de campussen om studenten een warm en luid welkom te geven. Op dinsdag 25 september is er een kookworkshop. Voor de studenten in Kortrijk is er een initiatie tai-chi en yoga. En voor wie na de grote Student Kick-Off in Gent op woensdagavond nood heeft aan een detox is er op donderdag een yogaworkshop.

Programma plechtige opening op vrijdag 21 september

14 uur:       Verzamelen in de Sint-Baafskathedraal voor deelname stoet

14.30 uur:       Vertrek van de stoet

15 uur:       Aankomst Emile Braunschool / Aula (academische zitting en receptie).

De feestelijke opening kan vanaf 14.30 uur ook via livestream gevolgd worden in het Forum van UGent Campus Kortrijk, ook hier met een hapje en drankje.

De pers is welkom om de openingsstoet en de daaropvolgende academische zitting bij te wonen. Graag een seintje vooraf.

UGent groet KortrijkProgramma openingsweek van 24 september tot 27 september

• Maandag 24 september

Op de eerste dag van het academiejaar gaat een drumband langs in de campussen in Gent en Kortrijk om de studenten een warm en luid welkom te geven.

• Dinsdag 25 september

Kookdemo met Karolien Olaerts. Foodie én UGent- alumna leert studenten in Gent twee leuke, gemakkelijke gerechten maken voor op kot. Tussen 19u en 22u in Resto Kantienberg.

In Kortrijk verwelkomen we de studenten op een sportieve manier: we voorzien tijdens de middagpauze een introductie tai chi en yoga.

• Woensdag 26 september

Student Kick-Off 2018

• Donderdag 27 september

Na het feesten is het tijd voor sport en detox. Health blogster Steffi Vertriest geeft op donderdag tussen 20u en 22u een yoga-initiatie in de GUSB.

Ook indien u één van de andere activiteiten tijdens de openingsweek wenst bij te wonen, graag een seintje vooraf.

UGent opent

Stephanie Lenoir & Tine Dezeure