UGent Leerstoel Amnesty International op 13 maart voor alumnus Geert Cappelaere

(08-03-2019) Op woensdag 13 maart reikt de UGent i.s.m. Amnesty International in Kunstencentrum Vooruit de UGent Leerstoel Amnesty International 2019 uit aan kinderrechtenexpert en alumnus Geert Cappelaere.

Dit jaar wordt de 30e verjaardag van het Kinderrechtenverdrag gevierd. Het is dan ook meer dan gepast om de UGent Leerstoel Amnesty International 2019 toe te kennen aan kinderrechtenexpert Geert Cappelaere, die op het terrein al decennialang het verschil maakt voor kinderen en jongeren over de hele wereld.

Geert Cappelaere

Alumnus Geert Cappelaere is sinds 2017 UNICEF’s regionaal directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Voordien was Geert Cappelaere o.a. UNICEF vertegenwoordiger in Sierra-Leone, Jemen en Soedan. In die conflictgebieden deed hij zijn uitgebreide terreinervaring inzake kinderrechten op.

Nog voor zijn werkzaamheden bij UNICEF waren kinderrechten al een rode draad in de carrière van Cappelaere. Zo was hij onder meer Voorzitter van de Belgische Koninklijke Commissie tegen de Seksuele Uitbuiting van Kinderen en was hij als onderzoeker verbonden aan de UGent. Hij heeft een aantal internationaal gerenommeerde publicaties op zijn naam, waaronder Children deprived of their Liberty: Rights and Realities (2005), en leverde bijzondere bijdragen aan de conceptuele en juridische kaders voor de bescherming van mensen- en kinderrechten. Tot op vandaag wordt hij veelvuldig geraadpleegd als kinderrechtenexpert door overheden en instellingen wereldwijd.

Programma 13 maart

De uitreiking op woensdag 13 maart in Kunstencentrum Vooruit vindt plaats om 20 uur en wordt gevolgd door een publiekslezing van Geert Cappelaere, waarin hij de balans opmaakt van het Kinderrechtenverdrag. Waarom was er een specifiek verdrag over de rechten van kinderen nodig en waar liggen de wortels ervan? Wat is er de voorbije jaren al dan niet gerealiseerd en hoe is het belang van kinderrechten geëvolueerd?

Zijn lezing is getiteld "30 jaar Kinderrechtenverdrag: universeel aanvaard, maar niet universeel toegepast."

Na de lezing volgt een vraag- en antwoordsessie met professor Eva Brems van het Human Rights Centre.