UGent-onderzoekers ontvangen financiering voor citizen science projecten

(01-06-2018) Eind vorig jaar lanceerde Vlaams minister van Wetenschap Philippe Muyters een oproep voor ‘Citizen Science’-projecten. Na evaluatie kregen 7 van de 50 ingediende projecten groen licht. Daarbij zijn maar liefst 3 UGent-projecten.

Citizen science

Citizen Science, of burgerwetenschap, is een relatief jonge maar belangrijke ontwikkeling in de wetenschappelijke wereld. Het idee vertrekt van het betrekken van het brede publiek bij observaties, metingen, datacollectie, dataverwerking, … om zo het wetenschappelijk onderzoek vooruit te helpen. Burgers leren op hun beurt iets bij over hoe onderzoek werkt en krijgen zicht op de resultaten. Curieuzeneuzen is het bekendste recente voorbeeld in Vlaanderen.

Geselecteerde UGent-projecten

Alle drie de geselecteerde UGent-projecten komen uit de faculteit Wetenschappen. Het is de bedoeling dat ze nog in de loop van dit jaar van start gaan. Wordt dus zeker vervolgd!

 

Spinnen als natuurlijke barometers in de stad (SPIN-city)

dr. Bram Vanthournout (vakgroep Biologie)

Spin-city wil het gebruik van spinnen onderzoeken als natuurlijke barometer voor twee maatschappelijk relevante zaken: omgevingstemperatuur (via spinkleur) en de grootte van insectenpopulaties (via web).

Lees meer: Spinnen als natuurlijke barometers

 

VLINDER (VLaanderen IN DE weeR)

dr. Steven Caluwaerts (vakgroep Fysica en Sterrenkunde)

Het Vlinderproject zal het lokale weer bestuderen in Vlaamse stadscentra, bossen, industriegebieden, villawijken, heidegebied, enzovoort. De onderzoekers voorzien 100 weerstations die zullen ‘vlinderen’.

Lees meer: VLINDER

 

Invasiemonitoring van de Aziatische hoornaar

Prof. Dirk de Graaf (Honeybee Valley)

Dit project wil via een citizen science aanpak, gericht op imkers, burgers, bestrijdingsinstanties en het publiek, een hoogtechnologisch monitoringsysteem uitrollen bij imkers dat bijengezondheid monitort.

Lees meer: Invasiemonitoring van de Aziatische hoornaar

 

Lees meer over citizen science aan de UGent in Durf Denken.

Meer informatie over de oproep en andere geselecteerde projecten vind je op de website van departement EWI.
Lees meer artikels over: