UGent op Dag van de Wetenschap 2023

(18-10-2023) Tal van kennisinstellingen, bedrijven, sterrenwachten, doe-centra, musea en labo’s openen op de Dag van de Wetenschap hun deuren. De UGent doet mee met meer dan 150 activiteiten!

Waarom slapen we? Dopingstalen van topsporters analyseren: hoe doe je dat? Ben ik slimmer dan ChatGPT? Hoe neem ik mijn energie in eigen handen? 

Een vliegtuigje bouwen, je onderdompelen in 3D-geluid, ontsnappen uit een escape-room, ... Het kan allemaal op de Dag van de Wetenschap! Kom langs en geniet van fascinerende demo’s, interactieve workshops, exclusieve rondleidingen, boeiende lezingen... en veel, veel meer.

Praktisch

  • De Dag van de Wetenschap vindt plaats op zondag 26 november 2023
  • Een overzicht van alle activiteiten vind je op www.dagvandewetenschap.be

Ontdek alle UGent activiteiten op de Dag van de Wetenschap

Meer over de UGent-activiteiten

Wetenschapsfestival Gent piano

Ben jij slimmer dan ChatGPT? Wil je weten welke zotte experimenten je kunt uitvoeren met je smartphone? Of laat je je liever onderdompelen in 3D-geluid? Kom dan langs op het Wetenschapsfestival Gent in de Krook en het Ufo. Terwijl volwassen een eigen complottheorie maken, kunnen kinderen door een microscoop kijken of een vliegtuigje bouwen. Ook weervrouw Jacotte Brokken en Europakenner Hendrik Vos zijn van de partij. Mis dit niet!

Fact.GE.WijsFact.GE.Wijs @ Campus

Dopingstalen van topsporters analyseren: hoe doe je dat? Is het écht waar dat 8 uur slaap je gezondheid bevordert? En wil je graag weten welke doorbraken er de voorbije jaren gerealiseerd werden in het kankeronderzoek? Dat en nog veel meer kan je ontdekken op het festival 'Fact.Ge.Wijs@campus' van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Stap binnen in de wondere wereld van de wetenschap en ontdek hoe onderzoekers elke dag de grenzen van onze kennis verleggen.

Faculteit Wetenschappen & Gents Universiteitsmuseum (GUM)GUM

Je kan het GUM en de Plantentuin op de Dag van de Wetenschap gratis bezoeken. Twijfelaars vanaf 4 jaar kunnen er het spel van Professor Twijfel spelen en volwassenen kunnen in gesprek gaan met Citizen Science- onderzoekers.

Ook de faculteit Wetenschappen biedt in de Ledeganck een programma aan met tal van lezingen. Kinderen kunnen een telescoop maken of de spectaculaire chemieshow bijwonen.

UGent Campus Kortrijkkortrijkselfie

Neem een selfie met robots in een virtuele omgeving, maak een wenskaart in 3D of bezoek een gratis casino. Bouw Knexx-constructies die aardbevingen kunnen weerstaan en laat je door een robot bijstaan bij het bouwen van je favoriete legofiguurtje. Of ontdek de hotspots van je lichaam met een supersnelle warmtecamera.

i-Brain, een festival over de hersenen

Waarom slapen we? Waarom is slaap nodig en wat als het niet lukt om te slapen? Kom alles te weten over slaaponderzoek en wat je kan doen bij slaapproblemen op het I-Brain tussen droom en daad festival.

En verder...

  • Ooit al afgevraagd hoe die kleine chips in je smartphone gemaakt worden? Ontdek het in ons hoogtechnologisch labo en maak je eigen elektronische leddobbelsteen of chip
  • "Dag van de Wetenschap, dat is een zondag... dan blijf ik liever in m'n luie zetel liggen". Ook dat kan.

Contact

ineke.imbo@ugent.be