UGent versterkt studentenleiders via vak op maat

(22-08-2024) Vanaf komend academiejaar 2024–2025 organiseren we een nieuw universiteitsbreed keuzevak ‘Leiderschap voor student-bestuurders’.

Voor heel wat studenten betekenen hun jaren aan de universiteit ook: zich ten volle engageren! Via een praesidium of door als student mee te participeren aan het bestuur van de faculteit of de universiteit, bouwen ze mee aan het geweldige studentenleven én aan de UGent-gemeenschap. Voor hen komt de UGent nu met een universiteitsbreed keuzevak dat tot doel heeft om hun leiderschapsvaardigheden te verankeren en te verdiepen.

Het nieuw universiteitsbreed keuzevak ‘Leiderschap voor student-bestuurders’ wordt getrokken vanuit het interdisciplinair onderzoeksnetwerk UGent @ Work. Dat verenigt meer dan 30 professoren uit zeven UGent-faculteiten en twaalf UGent-vakgroepen die onderzoek doen rond werk en arbeidsmarkt, met als doel meer maatschappelijke impact te creëren. Nu dus ook door de leiders van morgen te versterken

“Exact 20 jaar geleden veranderde mijn leven. Na geslaagde studentenverkiezingen, nam ik samen met 3 andere studenten plaats in de Raad van Bestuur van de UGent. Plots mocht ik mee discussiëren over de toekomst van onze universiteit met gerenommeerde proffen. Die discussies, voor en achter de schermen, vormden een snelweg voor mijn zelfontplooiing en ambitie. Door vanuit die positie Student Kick-Off op te starten, deed ik vaardigheden op die even waardevol bleken als de inzichten uit mijn cursussen. De verankering en verdieping van de leiderschapsvaardigheden die ik toen heb gemist, bieden we nu op vraag van de universiteit aan aan de huidige generatie studentenleiders.”

Professor Stijn Baert, hoofdpromotor UGent @ Work

Inspiratie, verdieping en reflectie

Het keuzevak bestaat uit drie grote luiken: ‘inspiratie’, ‘verdieping’ en ‘reflectie’. In het eerste luik, ‘inspiratie’, krijgen studenten een algemeen evidence-based kader van leiderschap op basis van recent wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast volgen ze gastcolleges waarin UGent-alumni die engagement opnamen als student en die nu leidinggevende posities bekleden getuigen over hoe hun engagement als student een opstap was naar hun huidige leidinggevende positie. In het tweede luik, ‘verdieping’, volgen de studenten verdiepende workshops over vaardigheden zoals ‘onderhandelen’, ‘coachen’ en ‘bemiddelen’. Ook die workshops zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. In een derde en laatste luik, ‘reflectie’, reflecteren de studenten over hoe ze input uit de eerste twee luiken zullen meenemen in hun huidig leiderschap en in hun toekomstige carrière.

“Het keuzevak is gericht op studenten die in het komende of het afgelopen academiejaar een bestuursfunctie of leidinggevende functie opnemen/opnamen terwijl ze als student ingeschreven waren aan de UGent. Denk aan studenten die studentenvertegenwoordiger zijn in een raad of orgaan aan de UGent, bestuurslid zijn van een studentenvereniging of bestuurslid zijn van een sportvereniging, jeugdvereniging of vrijwilligersorganisatie.”

Professor Ann-Sophie De Pauw, nieuw aangetrokken gastprofessor voor het keuzevak

Erkenning en ambassadeurschap

Aan de hand van dit universiteitsbreed keuzevak wil de UGent studenten die leiderschap opnemen tijdens hun studententijd ondersteunen om het meeste uit dat engagement te halen. In het verleden zette de UGent al een systeem met officieel erkende ‘badges’ op poten waarmee studenten engagementen als ‘Student representative’, ‘Student organisation leader’ en ‘Student activity organiser’ formeel konden aantonen aan – bijvoorbeeld – toekomstige werkgevers. Dat gebeurt via het online ‘badge’-systeem ‘Badgr’.

Met dit nieuw universiteitsbreed keuzevak gaat de UGent nog een stap verder bij het ondersteunen van studentenleiders en gaat ze die studenten ook binnen (!) hun curriculum ondersteunen bij hun engagement als student.

“Op die manier streven we een win-win-win na. Studentenleiders worden erkend en versterkt. Ook de maatschappij wint: studentenleiders stromen vaak door naar leidinggevende functies en komen nu sterker aan de start. En als universiteit hopen we hier natuurlijk niet alleen sterkere maar ook hechtere ambassadeurs van de UGent mee te creëren.”

Professor Ilse De Bourdeaudhuij, onderwijsdirecteur UGent
“Dat studentenleiders vaak snel doorstromen buiten de universiteit mag duidelijk zijn op basis van het feit dat met Vincent Van Peteghem en Philippe De Backer twee collega-studentenleiders uit mijn eigen periode op jonge leeftijd minister werden. Ook in de privé appreciëren werkgevers studentenleiderschap. Een veldexperiment met 2.800 fictieve cv’s toonde dat studentenleiders 8 procent vaker werden uitgenodigd voor een jobgesprek in vergelijking met studenten die zo’n engagement niet konden voorleggen. Die ‘bonus’ bleek even hoog als de bonus voor het behalen van onderscheiding of grote onderscheiding.”

Professor Stijn Baert, hoofdpromotor UGent @ Work

Meer info

Voor meer duiding omtrent dit nieuw universiteitsbreed keuzevak ‘Leiderschap voor student-bestuurders’, verwijzen we naar professor Stijn Baert (hoofdpromotor van UGent @ Work) of professor Ann-Sophie De Pauw (nieuw aan getrokken gastprofessor voor het keuzevak). Hun contactgegevens gaan hieronder.

De andere universiteitsbrede keuzevakken die in alle opleidingen kunnen gevolgd worden zijn: Bewegen en sport: nu en later, Wetenschappelijk Engels, Gevorderd wetenschappelijk Engels, Leer ondernemen, Coaching en diversiteit, Cocreatie, Mensenrechten: multidisciplinaire perspectieven, Programmeren, Context en nuance, Fysica voor de wereldburger, Dier: welzijn, recht en ethiek, Migration and Society: an Interdisciplinary Introduction, Global Minds en Principes van artificiële intelligentie voor beginners.

Professor Stijn Baert

  • Mobiel nummer: (0032) 486 49 27 52

Professor Ann-Sophie De Pauw

  • Mobiel nummer: (0032) 477 24 19 96