UGent'ers kunnen het goed uitleggen... zélfs in 3 minuten!

(04-09-2019) Zes UGent'ers maken kans op een finaleplaats in de PhD Cup, een wedstrijd die wetenschappers oproept hun doctoraatsonderzoek te delen met het brede publiek.

Wist u dat onze reislust ook in het plantenrijk voor een vakantie-uittocht zorgt? En dat homoseksualiteit nergens in West-Europa zo vaak bestraft werd als in laatmiddeleeuws Brugge? En hoorde u al van het bestaan van een cannabisallergie? Het zijn maar drie thema’s uit de zestien intrigerende onderzoeken die de selectie van de vierde Vlaamse PhD Cup haalden.

“Wij, wetenschappers, onderzoeken heus niet alleen voor die kring collega’s uit het veld”, stelt geselecteerde Stefan Huygebaert, een kunsthistoricus die aan de Universiteit Gent bestudeert hoe de overheid kunst in de 19e eeuw inzette om het recht te legitimeren. Toch erkent hij dat de resultaten van onderzoek nog te vaak enkel die vakgenoten ter ore komen.

Van aula naar concertpodium

Daar wil de PhD Cup komaf mee maken. Het daagt wetenschappers uit om het publiek over hun onderzoek te informeren via een boeiende en begrijpbare presentatie van slechts drie minuten. Ze ruilen daarvoor het spreekgestoelte van hun vertrouwde universiteitsaula in voor het podium van een volle concertzaal.

Jaarlijks worden in Vlaanderen ruim 1.800 doctoraten afgewerkt. Die studies vinden vlot hun weg naar wetenschappelijke publicaties, maar slechts een fractie komt het grote publiek ter ore. Via de Vlaamse PhD Cup wil Scriptie vzw daar, in samenwerking met de Vlaamse Universiteiten, verandering in brengen, door wetenschappers te stimuleren om met hun onderzoek naar buiten te treden.

Mediabad

Via een vierdaags mediabad o.l.v. Tim Verheyden worden de 16 genomineerden klaargestoomd voor deze uitdaging. Hij is een van de experten die de onderzoekers zullen leren hoe hun onderzoek helder te presenteren en persinterviews te trotseren.

“Wetenschappers verrichten vaak erg complex onderzoek met heel wat feiten en data, wat het niet altijd even toegankelijk maakt. Door hen onder meer de principes van storytelling bij te brengen, helpen we hen om hun werk aan ‘gewone’ mensen uit te leggen” - VRT-journalist Tim Verheyden.

Finale

De 8 kandidaten die het beste presteren tijdens de mediaschool verzekeren zich van een plaats in de finale op 6 oktober in de Brusselse BOZAR. Ze zullen er strijden onder het oog van de jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1) en fysicaprofessor Vincent Ginis (Jonge Academie - VUB). De inzet: een opleiding ter waarde van 5.000 euro aan de Vlerick Business School, een ticket om een college te geven bij de Universiteit van Vlaanderen en heel wat media-aandacht voor het winnende onderzoek. Ook het publiek krijgt de kans om een publiekswinnaar aan te duiden. De finale is live bij te wonen en zal via een livestream te volgen zijn.

Selectie

Een tienkoppige jury selecteerde 16 onderzoekers uit 73 inzendingen. Zes doctoraatsstudenten van de UGent maken kans op een finaleplaats. We wensen hen veel succes!

Ontdek alle kandidaten en hun onderzoeken via www.phdcup.be. De Vlaamse PhD Cup is een initiatief van Scriptie vzw in samenwerking met FWOJanssen - Fonds Ernest Solvay - Nationale Loterij - Vlerick Business SchoolVIB - imec - De MorgenEosRadio 1 - De Jonge Academie - The Floor is YoursUniversiteit van VlaanderenDe Vlaamse OverheidRichting Morgen

Arnaud Zonderman (coördinator Scriptie vzw)
T 0472520344
arnaud.zonderman@scriptieprijs.be