UGent'ers vallen in de prijzen door hun uitmuntende wetenschapscommunicatie
(19-11-2024) UGent-onderzoekers zetten zich dagelijks in om hun eigen fascinatie voor wetenschap te delen met de hele samenleving. Dat is ook de KVAB en de Jonge Academie niet ontgaan. Ze bekroonden drie UGent'ers met een Onderscheiding Wetenschapscommunicatie.
De Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie reiken jaarlijks onderscheidingen uit aan onderzoekers met een uitzonderlijke verdienste in wetenschapscommunicatie. De Jaarprijzen worden uitgereikt aan onderzoekers die zich de voorbije twee jaar intensief hebben ingezet voor een concreet project rond wetenschapscommunicatie. De onderscheidingen onderstrepen het belang van de band tussen wetenschapper en publiek.
Dit jaar ontvingen 10 onderzoekers of onderzoeksteams uit uiteenlopende wetenschapsdomeinen een onderscheiding voor hun creatieve en toegankelijke communicatie.
Bovendien ging Charlotte Colman naar huis met de EOS Publieksfavoriet en mag ze zich een jaar lang de ‘Favoriete Wetenschapscommunicator van 2024’ noemen.
UGent-laureaten Jaarprijzen Wetenschapscommunicatie 2024
Charlotte Colman voor het kinderboek ’Wie zit in de gevangenis? En andere bijzondere weetjes over misdaad en straf.
Charlotte Colman (vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht) wordt onderscheiden met de jaarprijs wetenschapscommunicatie voor haar kinderboek ‘Wie zit in de gevangenis. En andere bijzondere weetjes over misdaad en straf’, dat kinderen wetenschappelijk-onderbouwde informatie over regels, misdrijven en straffen op maat aanreikt. Dit boek en de flankerende lezingen en mediaoptredens leren kinderen kritisch na te denken en in dialoog te gaan over regels, misdrijven en straffen. Bovendien ging Charlotte Colman naar huis met de EOS Publieksfavoriet
Stefan Meysman, Lisa Demets en Els De Paermentier voor de podcastreeks ‘De vorstinnen van Vlaanderen – Leading lady’s in de middeleeuwen’
Stefan Meysman, Lisa Demets en Els de Paermentier (vakgroep Geschiedenis) worden onderscheiden met een jaarprijs wetenschapscommunicatie voor hun kwaliteitsvolle podcastreeks ‘De vorstinnen van Vlaanderen – Leading lady’s in de middeleeuwen’ waarmee ze een ruim en divers publiek laten kennismaken met de minder bekende geschiedenis van middeleeuwse vrouwen en dat publiek ook inzicht verschaffen in de uitdagingen van historisch onderzoek.
Marie-Anne Vanderhasselt voor het boek ‘Ouders onder hoogspanning. Hoe stress in je gezin begrijpen en aanpakken’
Marie-Anne Vanderhasselt (vakgroep Hoofd en huid) wordt onderscheiden met een jaarprijs wetenschapscommunicatie voor haar boek ‘Ouders onder hoogspanning. Hoe stress in je gezin begrijpen en aanpakken’. Vanuit de eigen expertise (onderzoek naar stress) schreef ze een verbredend boek dat zich specifiek richt op stress bij ouders. Het succes van het boek en van de bijhorende zelftest op de website toont aan dat ze beantwoorden aan een vraag bij de doelgroep, waarop nog verder ingespeeld wordt via bijdragen in de pers en met lezingen.
Contact
Céline Van Rijckeghem
Wetenschapscommunicatie UGent
celine.vanrijckeghem@ugent.be
0494 23 85 49
Meer informatie
- Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie
- Jonge Academie
- Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten
Wil je zelf (meer) communiceren over je onderzoek? De UGent neemt verschillende initiatieven om de relatie tussen wetenschap en maatschappij te verbeteren. Neem een kijkje op www.ugent.be/wetenschapscommunicatie of vraag communicatie-advies aan je facultaire communicatieverantwoordelijke. Laat je inspireren door de artikels over UGent-onderzoek(ers) die op www.durfdenken.be verschijnen.