Jasper Van Assche wint publieksprijs Eos Pipet 2020

(21-05-2020) De Eos Pipet bekroont een beloftevolle wetenschapper die in Vlaanderen actief is. De publieksprijs gaat dit jaar naar UGent'er Jasper Van Assche.

Met de Eos Pipet bekronen wetenschapsblad Eos en de Jonge Academie de meest beloftevolle jonge onderzoeker van het moment. Een jury van jonge academici en wetenschapsjournalisten benoemde Antonella Fioravanti (VUB-VIB) als winnaar. UGent'er en sociaal psycholoog Jasper Van Assche (30), die onderzoek uitvoerde naar de attitudes tegenover etnische diversiteit, sleept de publieksprijs van de Eos Pipet in de wacht. In een online poll op eoswetenschap.eu kreeg hij de meeste stemmen achter zijn naam.

 

Tot voor kort werd algemeen aangenomen dat etnische diversiteit negatieve gevolgen heeft voor iedereen. In gemengde wijken, noteerde een vooraanstaande Harvard-professor, gedroegen mensen zich als schildpadden: ze keerden inwaarts. De sociale cohesie rafelde uiteen. Jasper Van Assche bracht een belangrijke nuance aan in die veronderstelling. Bij onderzoek in Vlaamse wijken vond hij dat diversiteit op zichzelf niet schadelijk is voor de samenleving. Het triggert wel degelijk negatieve reacties, maar alleen bij sommige Vlamingen. Van Assche greep de bevindingen aan om oplossingen te formuleren.

Jasper Van Assche ontvangt een werk van het kunstenaarsduo Robbert&Frank Frank&Robbert. 

 

‘De bekroning met de publieksprijs van de Eos Pipet doet me naar de toekomst kijken. Ik wil graag nog achterhalen wat etnische diversiteit doet in onze hoofden. En ik wil praktische ingrepen ontwikkelen om van de diverse maatschappij waarin we leven een succesverhaal te maken’, zegt Jasper Van Assche.

Meer informatie

Contact