Kikkers sterven uit door schimmelziekte

(29-03-2019) Een schimmelziekte zorgde voor de dramatische terugval van minstens 501 soorten amfibieën over de afgelopen 50 jaar. 90 soorten zijn helemaal uitgestorven. Dit is het grootste verlies van biodiversiteit dat ooit door een ziekte werd veroorzaakt.

Ondanks occasionele berichten over kikkersoorten die uitgestorven gewaand werden maar herontdekt zijn, is de veroorzaakte schade in de meeste gevallen onomkeerbaar.

Gevolg van globalisering

De schimmels veroorzaken een dodelijke huidziekte die kikkers, padden en salamanders kan aantasten. Hoewel de ziekte werd vastgesteld in meer dan 60 landen, werden Australië, Centraal- en Zuid-Amerika het ergst getroffen.

De schimmels zijn afkomstig uit Azië en leven daar in evenwicht met de lokale amfibieën. De problemen begonnen pas toen de mens de infectie onbewust en wereldwijd introduceerde. Die kwam terecht bij amfibieën die zich niet konden verdedigen tegen infectie en stierven.

De ravage is een direct gevolg van de recente globalisering en het ontbreken van sanitaire maatregelen die de verspreiding van nieuwe infectieziekten kunnen tegengaan.

Ook in België en Nederland is de ziekte wijdverspreid onder onze salamanders, kikkers en padden, waardoor de zeldzame vuursalamander in Nederland zo goed als uitgestorven is.

Kweekprogramma's bieden (nog) geen oplossing

Eens de infectie een ecosysteem is binnengedrongen, zijn er momenteel erg weinig opties om de getroffen kikkers, padden en salamanders te beschermen. Om soorten te redden, worden in toenemende mate kweekprogramma’s opgestart. Maar zo lang de infectie aanwezig blijft in het getroffen ecosysteem, heeft het weinig zin de gekweekte exemplaren terug uit te zetten.

Omdat deze en gelijkaardige ziekten opnieuw kunnen opduiken, dringen de auteurs van de studie aan op een betere en globale regelgeving in verband met de handel in wildlevende dieren. Vooral maatregelen die de bioveiligheid verbeteren zijn dringend nodig.

De studie, die gisteren gepubliceerd werd in het tijdschrift Science, werd geleid door The Australian National University (ANU) en Universiteit Gent (UGent), en is een samenwerking tussen 41 experten wereldwijd.

Prof. Frank Pasmans
Onderzoeksgroep Wildlife Health Ghent