Stap dichter bij urinetest voor vroege opsporing prostaatkanker

(25-03-2020) UGent onderzoekers zetten grote stap in het opsporen van biomerkers voor urologische kankers, zodat deze kankers op tijd ontdekt en behandeld kunnen worden

Urologische kankers zijn kankers van onder meer de prostaat, de blaas en de nieren. UGent onderzoekers zetten een grote stap in het opsporen van biomerkers voor urologische kankers, zodat deze op tijd ontdekt en behandeld kunnen worden.

Biomerkers in urine

Een veelbelovende manier om urologische kankers in een vroeg stadium te detecteren, is het opsporen van biomerkers. Biomerkers zijn biologische handtekeningen in het lichaam die kunnen wijzen op de aanwezigheid van kanker. Een veelbelovende bron van nieuwe biomerkers zijn extracellulaire vesikels. Dit zijn microscopisch kleine blaasjes die vrijgesteld worden door kankercellen en onder andere in de urine terecht komen. Het opsporen en onderzoeken van deze vesikels in urine heeft een enorm potentieel voor de ontwikkeling van nieuwe tests voor het vroegtijdig detecteren van urologische kankers, maar het onderzoek hiernaar staat nog in zijn kinderschoenen.

Er bestaat immers geen voldoende effectieve methode om extracellulaire vesikels te scheiden van urine, terwijl dit essentieel is om deze te onderzoeken. Deze hindernis zorgt er tot op vandaag voor dat het uitgebreide laboratoriumonderzoek naar deze veelbelovende biomerkers nog niet vertaald werd in nieuwe urinetests waarmee patiënten kunnen geholpen worden.

Het recent gepubliceerde onderzoek pakt dit probleem op verschillende manieren aan.

Nieuwe 'gereedschapskist'

UGent onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat de huidige methodes voor het scheiden van extracellulaire vesikels van urine, ontoereikend zijn voor het opsporen van nieuwe biomerkers voor kanker. Daarom ontwikkelden ze als het ware een nieuwe 'gereedschapskist' om de samenstelling van die urinaire extracellulaire vesikels in kaart te brengen. Deze bestaat uit een nieuwe methode om de vesikels met hoge zuiverheid te scheiden van urine en vervolgens hun eiwitsamenstelling te bepalen.

Vervolgens pasten ze deze nieuwe methode toe op urinestalen van patiënten met prostaat-, blaas- en nierkanker. Ze kwamen zo tot de vaststelling dat extracellulaire vesikels in urine eiwithandtekeningen met zich meedragen die specifiek zijn voor de verschillende urologische kankers. Daarnaast konden de wetenschappers met behulp van deze nieuwe ‘gereedschapskist’ de eiwitsamenstelling van urinaire extracellulaire vesikels in ongekend detail in kaart brengen.

Toekomst

Extracellulaire vesikels worden steeds meer erkend als veelbelovende biomerkers voor kanker. Dankzij dit recente onderzoek beschikken wetenschappers nu over een uitgebreide gereedschapskist die ons een stap dichter brengt bij de ontwikkeling van nieuwe urinetests, waarmee patiënten met urologische kankers beter geholpen kunnen worden dankzij tijdige diagnose en behandeling.

Meer informatie

Contact

  • Bert Dhondt: bertdhon.dhondt@ugent.be
  • An Hendrix: an.hendrix@ugent.be