Persuitnodiging: eerstespadesteek VEG-i-TEC onderzoeksgebouw voor de groenten- en aardappelverwerkende industrie

(29-11-2019) De Universiteit Gent geeft op 4 december de aftrap voor de bouw van onderzoeksgebouw VEG-i-TEC, een proeftuin voor de groenten- en aardappelverwerkende industrie.

In het onderzoeksgebouw zal industrieel toegepast onderzoek en ontwikkeling plaatsvinden. Dat gebeurt niet enkel op laboschaal zoals gebruikelijk, maar ook op semi-industriële schaal. Het gaat hier om R&D rond de verwerkingsprocessen van groenten en aardappelen enerzijds, en energie- en watermanagement in de agro-voedingsindustrie anderzijds.

Zo zal bijvoorbeeld onderzocht worden of de voedingsindustrie gebruik kan maken van water uit rivieren zoals de Leie, om zo de druk op de drinkwatervoorraden te verminderen. Ook de impact van verschillende was- en verwerkingstechnieken wordt bestudeerd, onder meer om minder water te verbruiken, en om de suikers en het zetmeel die vrijkomen bij het blancheren van frietaardappelen, te hergebruiken in voedingssupplementen.

VEG-i-TEC staat open voor samenwerking binnen een (inter) nationale context en via specifieke onderzoeksprojecten op maat.

Belang van de aardappel- en groentenverwerkende industrie in België 

In 2018 werd in België ruim een miljoen ton diepvriesgroenten verwerkt, goed voor 29% van de Europese productie en een stijging van meer dan 30% ten opzichte van 2006.
Ook de Belgische aardappelverwerkende industrie neemt een prominente plaats in op de Europese markt en groeit sterk. Zo werd in 2017 4,6 ton aardappelen verwerkt, een stijging van ruim 3.5% ten opzichte van het jaar ervoor. De aardappelverwerkende bedrijven in België exporteren 90% van hun totale productie. 

Programma

  • 10.30 uur: professor Rik Van de Walle, rector van de UGent, stelt de West-Vlaanderenstrategie van de UGent voor
  • 10.45 uur: burgemeester Vincent Van Quickenborne licht toe hoe het onderzoekscentrum past in het masterplan van Kortrijk/Kortrijk-Weide
  • 10.50 uur: professor Imca Sampers, projectleider VEG-i-TEC, legt aan de hand van concrete cases uit hoe deze specifieke infrastructuur zal ingezet worden in de R&D van bedrijven
  • 11.10 uur: Jean de Bethune, gedeputeerde Provincie West-Vlaanderen, spreekt over het belang van het onderzoeksgebouw voor de regio en daarbuiten;
  • 11.15 uur: bezoek aan de werf en receptie

Praktisch

Woensdag 4 december 2019 om 10.30 uur in de Studios, Graaf Karel de Goedelaan 38 (naast de VEG-i-TEC-werf)
Parkeren kan op de Howest/UGent parking, Graaf Karel de Goedelaan 32 (inrit Lagae/campus Kortrijk-Weide).

De pers is van harte welkom om het officiële startschot voor de bouwwerken bij te wonen.

Info

Stephanie Lenoir
Persdienst UGent
M 0472 96 82 81