Vitrimeren: recycleerbare kunststoffen in opmars

(20-03-2017) UGent-onderzoekers ontwikkelden een nieuw type kunststoffen dat behoort tot de klasse van vitrimeren.

Vitrimeren zijn chemisch verstevigde kunststoffen die kunnen gebruikt worden als structureel onderdeel zoals vormvaste rubberen objecten en harde, lichtgewicht componenten voor elektrische wagens, windturbines en luchtvaarttoepassingen. Uniek aan vitrimeren is dat ze door hun chemische eigenschappen eenvoudig opnieuw verwerkt, hersteld en gerecycleerd worden, zoals ook voor klassieke materialen zoals glas of metaal mogelijk is.

UGent-onderzoekers hebben nu een nieuwe chemische klasse van vitrimeren ontwikkeld waarvan ze tot hun verbazing vaststelden dat de herwerkingseigenschappen ingrijpend gewijzigd kunnen worden door toevoeging van zeer kleine hoeveelheden eenvoudige additieven zoals zuren of basen, gaande van zeer snelle herwerking tot een bijna totale blokkering van de herwerking.

Met het in Gent ontwikkelde systeem kan nu éénzelfde vitrimeermateriaal gebruikt worden voor heel veel verschillende toepassingen, en kan door de keuze van juiste additieven de herwerkbaarheid als het ware ingesteld worden voor elke specifieke applicatie, gaande van rubberachtige tot harde kunststoffen of composieten.

vitrimeren

Een significante fractie aan kunststoffen hebben een groot ecologisch voordeel omwille van hun lichte gewicht maar zijn toch meestal niet duurzaam omdat ze nauwelijks te recycleren zijn.  Vitrimeren werden pas in 2011 ontdekt als een unieke materiaalklasse maar sinds hun ontdekking wekken ze sterk de interesse op van de industrie omwille van de efficiënte en unieke manier waarop ze gerecycleerd en verwerkt kunnen worden in vergelijking met klassieke ‘plastics’.

Het onderzoek betekent een grote sprong voorwaarts in de richting van het gebruik van recycleerbare kunststoffen omdat ze toelaat de herwerkingseigenschappen los te koppelen van de andere materiaaleigenschappen. Zo kan nu voor elke toepassing in principe een vitrimeer ‘op maat’ gemaakt worden.

Met deze ontdekking levert het team van professoren Filip Du Prez en Johan Winne (Universiteit Gent) in samenwerking met het team van professor Ludwik Leibler (EPSCI, Parijs) een unieke bijdrage aan het onderzoeksdomein rond duurzame en recycleerbare kunststoffen. De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Nature Communications.

Het artikel kan u hier lezen.

Info

Filip Du Prez
M +32 494 40 76 85

Lees meer artikels over: