UGent slaat handen in elkaar met Vlaamse scholen voor grootschalig weeronderzoek

(28-01-2019) Op 28 januari trapten leerlingen van het Heilig Graf college in Turnhout het project VLINDER (VLaanderen IN DE weeR) af. Zij bouwden het eerste van 50 identieke weerstations, waarmee de UGent de invloed van de omgeving op het weer zal onderzoeken.

De meeste weerstations in Vlaanderen staan op eenzelfde soort locaties: open en landelijk. Daardoor bieden ze geen zicht op de manier waarop de omgeving waarin ze opgesteld staan, de metingen beïnvloedt. Uit onderzoek van de UGent is nochtans al gebleken dat de temperatuur in de stad door de dichte bebouwing flink hoger kan liggen dan op het platteland.
Het is dus belangrijk om een beter zicht te krijgen op de link tussen omgeving en het weer. Hoe groot is dat stedelijk hitte-eilandeffect en treedt dit ook op in kleinere steden en dorpen? Wat is de invloed van zandgronden (bv. duinengebied) of water (bv. een meer) op het weer in die buurt? Vriest het vaak in bossen? Het zijn maar enkele van de vragen die de onderzoekers van het VLINDER-project willen beantwoorden.

Citizen science: burgers helpen wetenschappers

Het VLINDER-project plant een netwerk van 50 identieke weerstations, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Daarmee worden vanaf dit najaar minstens een jaar lang temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag en windsterkte gemeten, en dat op zo gevarieerd mogelijke locaties (dichtbebouwde stadscentra, meer open buitenwijken, parken, bossen, (industrie)terreinen met sterk verharde ondergrond, enzovoort).

Alle meetgegevens worden via Internet of Things technologie naar een centrale server doorgestuurd, waar ze voor iedereen toegankelijk zijn. Behalve de onderzoekers kunnen dus ook scholen, steden en gemeenten, en individuele burgers met de data aan de slag.

Oproep: scholen gezocht die een weerstation willen opstellen

Om goede locaties voor de weerstations te vinden, zijn de onderzoekers op zoek naar secundaire scholen die aan het project willen meewerken. Scholen die een goede locatie voorstellen, krijgen de kans het volledige project, dat aardrijkskunde, fysica en technologie combineert, van a tot z mee uit te voeren en op te volgen. Ze bouwen zelf het weerstation a.d.h.v. een zelfbouwpakket, kunnen analyses uitvoeren op de data, krijgen lespakketten ter beschikking, enzovoort.

Scholen kunnen zich tot eind april 2019 kandidaat stellen via www.vlinder.ugent.be.

Het VLINDER-project is een initiatief van de vakgroep Fysica en Sterrenkunde aan de Universiteit Gent, en wordt mee gefinancierd door de Vlaamse overheid in het kader van de oproep Citizen science. Om het project zo succesvol mogelijk te maken wordt het gedragen door verschillende partners met wetenschappelijke, technologische en/of educationele expertise, waaronder het KMI.

Dezelfde onderzoekers bestudeerden eerder al het hitte-eilandeffect in Gent. Het VLINDER-project bouwt voort op de expertise die daarmee werd opgedaan.

Dr. Steven Caluwaerts
Vakgroep Fysica en Sterrenkunde
M 0472 22 32 99
steven.caluwaerts@ugent.be