UGent-onderzoekers zoeken jongvolwassenen die psychoactieve medicatie niet-medisch gebruiken

(07-07-2020) UGent-onderzoekers peilen naar het niet-medisch gebruik van stimulerende geneesmiddelen, pijnstillers, kalmeer- en slaapmiddelen bij Belgische jongeren.

UGent-onderzoekers gaan op zoek naar de ervaringen van jongvolwassenen die psychoactieve medicatie niet-medisch gebruiken. Niet-medisch gebruik van geneesmiddelen betekent dat je geneesmiddelen gebruikt op één of meerdere van onderstaande manieren:

  • zonder eigen voorschrift
  • voor andere doeleinden dan voorgeschreven (bv.: om te studeren, om wakker te blijven, om ‘high’ te worden, om af te vallen, om te ontspannen, enz)
  • vaker, langer of in grotere hoeveelheden dan voorgeschreven
  • met andere toedieningsmethoden dan voorgeschreven

Tot psychoactieve medicatie behoren: stimulerende geneesmiddelen (bv.: Rilatine, methylfenidaat, Modafinil, etc.), pijnstillers (bv.: tramadol, oxycodon, Contramal, etc.) en slaap- en kalmeermiddelen (bv.: Xanax, zolpidem, diazepam, etc.).

Deelnemen aan dit onderzoek

  • Ben je een jongvolwassenen tussen 18 en 29 jaar met ervaring met het niet-medisch gebruik van geneesmiddelen?

 

Vul de online vragenlijst in

 

  • Iedere deelnemer maakt kans op een smartphone of cinematickets
  • Het invullen van de vragenlijst neemt ongeveer 15 à 20 minuten in beslag

Meer informatie

Dit onderzoek is een samenwerking tussen de Universiteit Gent (Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek van de vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht), VIVES Hogeschool en Université Saint-Louis Bruxelles. Het wordt gefinancierd door POD Wetenschapsbeleid (Belspo). Met dit onderzoek wil men een duidelijker beeld krijgen van het niet-medisch gebruik van geneesmiddelen bij Belgische jongvolwassenen om zo beleidsaanbevelingen te kunnen doen. 

Contact