Bezoek Guy Verhofstadt aan VRG Alumni Gent

(30-03-2018) Op 21 maart 2018 bracht VRG Alumni Gent, de alumnivereniging van de faculteit Recht en Criminologie, de lente binnen op onze universiteit met een prominente alumnus: Guy Verhofstadt, Europarlementslid en voormalig Eerste Minister.

Het publiek werd verwelkomd door pro-vice rector Freddy Mortier en Frederik Byttebier, voorzitter van de VRG Alumni Gent. Vervolgens leidde professor Willy Van Eeckhoutte, tevens jaargenoot van Guy Verhofstadt, op spitante wijze de hoofdspreker in. Titel van de voordracht was ‘Dwarsliggers in Europa?’, waarbij Verhofstadt zichzelf zag fungeren in twee tegengestelde betekenissen van het woord ‘dwarsligger’.

Hij wil het Europese project met onuitputtelijk optimisme ondersteunen opdat de nodige hervormingen zouden doorgevoerd worden. Europa moet als eenheid de mondiale problemen aanpakken, eerder dan als een verzameling van natiestaten die elkaar nu te veel blokkeren.

Toch wil Verhofstadt ook een luis in de pels zijn, die zich verzet tegen wat nu verkeerd loopt binnen de Europese instellingen. Met zo’n eigenzinnige visie op Europa bleven de vragen uit het publiek niet lang uit. Wij kunnen gerust spreken van een geslaagd event en een kritische start van een nieuw seizoen, geheel in de stijl van onze universiteit en haar DNA: Durf denken!

Frederik Byttebier, voorzitter VRG Alumni Gent  Michel Tison, Guy Verhofstadt en Freddy Mortier  Banner VRG Alumni Gent