Waar gingen Antwerpenaren aan dood?

(30-10-2020) Op die vraag willen historici van de universiteiten van Gent en Antwerpen het antwoord kennen. En jij kan hierbij helpen!

Wil je meer weten over cholera, tuberculose, de Spaanse griep, kanker of andere doodsoorzaken in de 19de en 20ste eeuw? Wil je achterhalen welke epidemieën er toen heersten? Of waar mensen aan dood gingen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog?

Ben je nieuwsgierig naar de kindersterfte en doodgeboorten toen? Help dan mee met dit onderzoek naar Sociale Ongelijkheid in Sterfte, S.O.S. Antwerpen.

Help mee met S.O.S. Antwerpen!

Het stadsarchief Antwerpen bewaart een uniek register waarin voor elke overledene tussen 1820 en 1946 de doodsoorzaak wordt vermeld, samen met hun overlijdensdatum, leeftijd, beroep, burgerlijke staat en allerlei andere persoonlijke gegevens. Het gaat over de gegevens van bijna een half miljoen personen. Daarom zijn de onderzoekers op zoek naar vrijwilligers die de gegevens uit dit handgeschreven doodsoorzakenregister willen helpen invoeren. Dat kan gewoon thuis, online, waar ook in België je woont.

Wil je helpen om gegevens uit het doodsoorzakenregister in de digitale databank in te tikken? Surf naar www.sosantwerpen.be en schrijf je in

Inzicht in het verleden... en het heden

Zodra de gegevens in de digitale databank zijn ingevoerd, kunnen de onderzoekers aan de slag. Met S.O.S. Antwerpen zullen zij doodsoorzaken en epidemieën uit de voorbije twee eeuwen bestuderen: de verschillen tussen mannen en vrouwen, jong en oud, arm en rijk, enz.

Hun onderzoek zal niet alleen de volksgezondheid in het verleden goed in kaart brengen, maar ook belangrijke implicaties hebben voor ons inzicht van de gezondheidsontwikkelingen vandaag. Hoe verspreidden epidemieën zoals de Spaanse Griep, de pokkenuitbraak van 1870-71 en die van de cholera in 1866 zich onder de diverse bevolkingsgroepen? Vanaf wanneer vinden we kankers en hart- en vaatziekten terug, en bij welke groepen?

S.O.S. Antwerpen is een samenwerking tussen:

• Universiteit Gent – Vakgroep Geschiedenis – prof. Dr. Isabelle Devos (promotor)
  • Universiteit Antwerpen – Departement Geschiedenis – prof. Dr. Hilde Greefs (partner)
  • Universiteit Gent – Instituut voor Publieksgeschiedenis – Prof. Dr. Bruno De Wever (partner)
  • Felixarchief Antwerpen – Werner Pottier en Inge Schoups (partner)
  • Histories vzw – Hendrik Vandeginste (partner)

S.O.S Antwerpen wordt ondersteund door Scivil en gefinancierd door het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid.

Lees meer artikels over: