Waarom zijn de interne verkiezingen ook voor studenten van belang?

(03-03-2020) Dit voorjaar worden aan onze universiteit interne verkiezingen georganiseerd. Niet enkel de assistenten (AAP), maar ook studenten kiezen nieuwe vertegenwoordigers binnen de Raad van Bestuur, Sociale Raad en de faculteitsraden.

Maar waarom zijn die verkiezingen ook voor studenten belangrijk? We vroegen het aan Wout Vierbergen, vice voorzitter van de Gentse Studentenraad.

Wat doen de Raad van Bestuur, Sociale Raad en faculteitsraden precies?

Wout Vierbergen: "In die raden worden alle beslissingen aan de UGent genomen. Gaande van aanstellingen van proffen, het goedkeuren van nieuwe vakken, de prijzen van de maaltijden in de resto’s, … Voor vrijwel alles is er wel een raad of commissie te vinden binnen de UGent."

Wat hebben studenten in het verleden al bereikt in die raden?

Wout Vierbergen: "Waar zullen we beginnen? Het gaat van hele kleine zaken, tot hele grote. Meer duurzame maaltijden in de resto’s, lesopnames, goedkopere wifi op de homes, de UGent die duurzaam belegt, Cultourtickets, inhaalexamens, de intersemestriële week, ... Het zijn allemaal zaken die studentenvertegenwoordigers in het verleden gerealiseerd hebben."

Waarom zou je jezelf kandidaat moeten stellen om als student?

Wout Vierbergen: "Het is ongelofelijk belangrijk dat in al deze raden en commissies ook het standpunt van de studenten meegenomen wordt in de discussies. Als student kan je zo echt het beleid van de UGent beïnvloeden en pleiten voor de belangen van je medestudenten. Bovendien leer je enorm veel bij als studentenvertegenwoordiger, leer je zeer veel interessante mensen en nieuwe vrienden kennen en is het zeer boeiend om de UGent van binnenuit te leren kennen."

Is het niet beangstigend om als student in zo een officiële raad te zitten?

Wout Vierbergen: "In het begin is het zeker beangstigend. Plots zit je met proffen, directeurs of de rector in een vergadering. Gelukkig is dat meestal maar koudwatervrees en besef je snel dat zij ook maar mensen zijn. Je merkt ook snel dat zij zich niet altijd even makkelijk in de schoenen van studenten kunnen plaatsen, waardoor onze visie meestal wel gewaardeerd wordt."

Heb je speciale privileges als je verkozen bent als studentenvertegenwoordiger?

Wout Vierbergen: "Je hebt vooral het privilege om enorm veel extra-curriculaire ervaring op te doen. Zo leer je vergaderen op hoog niveau, presenteren, vind je je weg in grote dossiers en leer je diplomatisch te handelen. Dat is zeker een voorrecht om te mogen ervaren. Om dit te kunnen combineren met de (verplichte) lessen krijgen studentenvertegenwoordigers een bijzonder statuut waardoor lesgevers onmiddellijk weten dat je een gegronde reden hebt om de les niet bij te wonen."

Als kandidaat kan je op steun van de Gentse Studentenraad rekenen. Wat bieden jullie precies?

Wout Vierbergen: "Als Gentse Studentenraad staan wij bijna letterlijk dag en nacht paraat om stuvers te ondersteunen op allerlei mogelijke manieren. We beantwoorden met veel enthousiasme al hun vragen over de verkiezingen, geven hen tips en tricks mee en voorzien hen van alle nodige info over de verschillende dossiers en onderwerpen. In de aanloop van de verkiezingen organiseren we ook vormingsdagen op 5 en 25 maart en voorzien we voor iedere kandidaat een budget waarmee ze campagne kunnen voeren. Maar ook na de verkiezingen kan elke studentenvertegenwoordiger blijven rekenen op de steun van de Gentse Studentenraad en is iedereen steeds welkom in ons lokaal."

Als ik geen kandidaat ben, waarom moet ik als student zeker mijn stem uitbrengen tijdens deze verkiezingen?

Wout Vierbergen: "Wat studentenvertegenwoordigers doen of wie ze zijn, is vaak onderbelicht maar dat wil niet zeggen dat ze er niet toe doen. Ze kunnen echt een verschil maken. Ik heb mezelf al meermaals mateloos geërgerd aan verkozen studentenvertegenwoordigers die zich uiteindelijk niet inzetten. Het is dus echt in het belang van elke student dat we goed vertegenwoordigd zijn. Kies dus voor studenten die effectief hun stem gaan gebruiken en er alles aan gaan doen om ook jou te vertegenwoordigen."

Wil je weten wanneer je jezelf kandidaat kan stellen, wanneer je kan stemmen of heb je nog andere vragen over de interne verkiezingen? Bekijk de officiële UGent Kiest-website of neem deel aan de online infodag van de Gentse Studentenraad op 25 maart.

De Gentse Studentenraad lanceert naar aanleiding van de interne verkiezingen onderstaande postercampagne met de verwezenlijkingen van de huidige studentenvertegenwoordigers.

poster stuver campagneposter stuver campagneposter stuver campagneposter stuver campagneposter stuver campagneposter stuver campagneposter stuver campagne