Pionier van de Vlaamse biotechnologie Walter Fiers is overleden

(31-07-2019) Walter Fiers, die binnen zijn vakgebied tot de absolute wereldtop behoorde, overleed op 28 juli 2019.

In 1954 behaalde hij zijn diploma als scheikundig ingenieur aan de Universiteit Gent en doctoreerde er in 1963, na enkele jaren gewerkt te hebben in toplaboratoria in de Verenigde Staten.

Walter Fiers en zijn team waren de eersten ter wereld die de volledige sequentie van een gen ontcijferen, niet veel later gevolgd door de eerste volledige sequentiebepaling

Door het genoom van het griepvirus te ontcijferen konden hij en zijn collega’s aantonen hoe de griep zich zo snel kan aanpassen aan vaccins, en hoe pandemische griepen ontstaan.
Ook na zijn emeritaat bleef hij werken aan een universeel griepvaccin.

Van bij de oprichting was Walter Fiers betrokken bij VIB, als ‘founding father’ én als topwetenschapper. Zijn baanbrekende werk droeg sterk bij tot de groei van het instituut.

Walter Fiers ontving grote internationale prijzen, zoals de Francquiprijs, de Carlos J. Finlayprijs, de Baillet-Latourprijs en de Robert Kochprijs. In 1990 werd Walter Fiers baron.

Rector Rik Van de Walle: “Prof. Fiers behoorde binnen zijn vakgebied tot de absolute wereldtop. Een groot academicus en UGent'er ging heen. Ik bied, niet alleen persoonlijk maar ook in naam van de hele universiteit, aan allen die Walter een warm hart toedragen ons medeleven aan.”

Online condoleren kan via deze link.

Lees meer artikels over: