Durf te vragen: professor Jean Plum beantwoordt negen vragen over covid-19

(15-01-2021) Dat er nog heel wat vragen zijn over corona bleek opnieuw tijdens de webinar, “Een wetenschappelijke kijk op Covid-19: van pandemie tot vaccin” (11 januari 2021). Prof. Jean Plum geeft antwoord.

De digitale lezing werd massaal bijgewoond en de vragen voor prof. Jean Plum stroomden binnen.  Op alumniplatform Infinitum beantwoordt de professor de meest prangende vragen. Hierbij alvast drie antwoorden rond de oorzaak en gevolgen van de covid-19 pandemie.

De oorsprong van covid-19 ligt bij vleermuizen op Chinese wildmarkten. Is het toeval dat al twee SARS-uitbraken in China zijn ontstaan?
"De vleermuizen zijn dragers van het virus, zonder symptomen te vertonen. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de zwakkere immuniteit van deze dieren tegenover deze virussen. 

Dat de uitbraken net in China ontstonden is niet echt toeval. Op de wildmarkten waar vleermuizen verkocht worden, zijn ook levende dieren aanwezig zoals honden en pangolins (schubdierachtigen). Zij kunnen dienen als tussengastheer voor het virus. Voeg daar een dichte bevolking aan toe, en je krijgt een gevaarlijke cocktail voor de overdracht van vleermuis, via gastheer, naar de mens. 

Er zouden strenge controles moeten zijn op de wildmarkten waar men vleermuizen (levend of geslacht) verkoopt. China zou nu een plan ontwikkelen om deze markten te regelen. Bovendien is het belangrijk om de wilde natuur een plaats te geven en die habitat de scheiden van de mens." 

Helaas palmt de mens heel wat natuurgebied in onder druk van de bevolkingsgroei. Met alle gevaren van dien.

Waarom veroorzaakt corona in ons land meer doden dan in sommige anderen landen? 
"De leeftijd van de bevolking is een grote factor. Wij hebben een bevolking met veel oudere personen. Woonzorgcentra (wzc) groeperen ouderen dus daar is er ook nog eens een gemakkelijke verspreiding. Bovendien waren veel woonzorgcentra amper vertrouwd met het managen van infecties, zijn ze onderbemand of was er onvoldoende opleiding.

Een tweede factor was de registratie van de cijfers in ons land. In veel landen worden enkel de doden geregistreerd in de ziekenhuizen met een bewezen covid-19 infectie. België rekende ook de sterfgevallen mee in woonzorgcentra met een vermoeden van een covid-19 infectie." 

Het virus is na één maand niet meer aanwezig in het lichaam. Hoe komt het dan dat sommige patiënten weken of maanden intensieve zorgen en revalidatie nodig hebben? 
"Het virus verdwijnt, maar de aangerichte schade aan het longweefsel kan zo ernstig zijn dat de longfunctie nog lang beperkt is." 

Lees verder op het nieuwe alumniplatform Infinitum