4 manieren om trans en genderfluïde UGent’ers te steunen

(21-03-2021) Heb je een collega of medestudent die van geslacht of genderrol is veranderd of net start met een transitie? We bekijken hoe we hen tijdens de Week van de Transzichtbaarheid steun kunnen betuigen. Een kleine geste maakt een wereld van verschil.

#allgenderswelcome

Op alle campussen wordt deze week de blauw-wit-roze transvlag gehesen. Als symbool voor solidariteit. Want een coming out aan onze universiteit is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Transpersonen worden nog te vaak geconfronteerd met onbegrip, discriminatie en diverse vormen van geweld. De rector daagt je daarom uit om deze week op de social mediakanalen jouw respectvolle steun te betuigen aan alle trans* en genderfluïde medestudenten en collega’s aan onze universiteit. Wie neemt een selfie met een transvlag op de achtergrond? Of wie draagt voor de gelegenheid eens een blauw-wit-roze outfit? Onderteken jouw foto met de hashtag #allgenderswelcome.

Emailhandtekening m/v/xrector visitekaartje

Wil je ook het bewustzijn rond genderidentiteit mee helpen verhogen? Vervolledig dan deze week jouw e-mailhandtekening met de voornaamwoorden van jouw voorkeur (hij/hem, zij/haar, die/hen) en verwijs met een onderliggende hyperlink naar de webpagina ugent.be/trans. Rector Rik Van de Walle (hij/hem) geeft alvast het goede voorbeeld.

Leer bij over transonderzoek

Aan de UGent wordt heel wat baanbrekend wetenschappelijk onderzoek verricht rond het transgenderthema. Ontdek op www.ugent.be/trans de voorstellingsfilmpjes van onderzoekers Nika Looman, Thomas Donald Jacobs, Sven Van de Bossche, Cyrine M’Sadek, Aisa Burgwal en Tine Kempenaers.

Activiteiten Week van de Transgenderzichtbaarheid

Er vinden tijdens de Week van de Transgenderzichtbaarheid heel wat activiteiten plaats. Neem hieronder een kijkje naar het aanbod en schrijf je nu in!

Middaglezing trans awareness

Kom alles te weten over het Transactieplan van de UGent, gendersensitief communiceren en een gepaste coming out etiquette op de werkvloer tijdens de middaglezing van dinsdag 30 maart, 12u00-13u30 door Prof. dr. Joz Motmans (gastprofessor Genderstudies en coördinator Transgender Infopunt). Aansluitend voorzien we een Q&A.

Inschrijven is noodzakelijk en kan op de eventpagina.

Genderblenderwalk

Ken jij de kleuren van de transvlag die op alle campussen hangt te wapperen? Of weet jij waar je genderneutrale toiletten, douches en kleedhokjes kan vinden aan de UGent? Wees welkom op de themawandeling van woensdag 31 maart 2021, de Dag van de Transzichtbaarheid. Onder begeleiding van een trans* of non-binaire gids van de UGent breng je een bezoek aan enkele UGent locaties, mag je getuige zijn van een persoonlijk verhaal in Casa Rosa en breng je een transbezoek aan Blender, de allereerste gendershop in Vlaanderen die hulpstukken verkoopt voor transgender personen.
Omwille van de covidmaatregelen zijn de plaatsen beperkt tot 6 personen per bubbel. Elk half uur start een wandeling aan de bankjes van het rectoraat. De eerste groep vertrekt om 13 uur. De wandeling duurt anderhalf uur en is rolstoeltoegankelijk. Vergeet je mondmasker niet!

Inschrijven is noodzakelijk en kan op de eventpagina.

Het volledige weekprogramma vind je terug op www.ugent.be/trans.