Welkom in het hoofd van de wetenschapper

(05-03-2020) Op 21 en 22 maart is het eindelijk zover, dan opent de UGent het GUM (Gents Universiteitsmuseum) en dit laten we niet onopgemerkt voorbijgaan.

Hagelwit. Zo zag het iconische Gentse Graffitistraatje er gisteren heel even uit. Het GUM (Gents Universiteitsmuseum) schilderde samen met Gentse street art-kunstenaars dit straatje wit als ode aan het witte blad en kondigt zo ook een bijzonder boek aan: ‘Welkom in het hoofd van de wetenschapper’, een boek van Marjan Doom. Zij is directeur van het GUM. Dat nieuwe wetenschapsmuseum opent op 21 en 22 maart de deuren.

Het cliché van die geïdealiseerde alwetende professor? Dat is een mythe. Vanuit dat inzicht vertrekt het nieuwe GUM. Want wetenschap is een proces van vallen en opstaan, van twijfel en verbeelding. En soms moet je met een wit blad beginnen om tot nieuwe inzichten te komen.

“Toen het GUM met het idee kwam om een deel van het Graffitistraatje wit te verven, vonden we dat heerlijk. We hebben hen wel gevraagd om het dan helemaal wit te zetten. Het straatje is een mooie plek en als artiesten werken we daar graag. Maar het is zo drukbezocht en –gespoten dat het goed is om af en toe eens van een wit vlak te vertrekken. Bij het wit schilderen hebben we natuurlijk enkele belangrijke, iconische pieces laten staan. En de Jan Van Eyck die vorige week opdook op de hoek en de Hoogpoort binnenloert, is er ook nog steeds. Het was zalig om gisteren met een ganse groep kunstenaars aan de slag te gaan in het witte straatje. En er kwam steeds meer volk meedoen. Je moet zeker eens gaan kijken. Er staat al veel nieuw en heel mooi werk. Er zal snel nog weinig te zien zijn van het wit.

Volgend jaar nog een keer?”

Rick Molyneux van het Gentse streetartcollectief Wallin

Wetenschappelijk (on)verantwoord openingsweekend: zaterdag 21 & zondag 22 maart

Ga zelf ook op ontdekkingstocht in het GUM! Ontdek hoe het durven denken jouw denken zal beïnvloeden. En je met nieuwe vragen het museum zal verlaten.

Het hele weekend lang kan je gratis het nieuwe museum en de expo ‘Van Eyck in de Diepte’ ontdekken. Maar er is meer! Laat je onderweg verrassen door artistieke en wetenschappelijke interventies of neem deel aan één van de workshops.