Wilfried De Neve bekroond voor werk in de medische fysica

(01-09-2016) De American Association of Physicists in Medicine (AAPM) heeft professor Wilfried de Neve een Honorary Membership Award toegekend voor zijn bijdrage aan de medische fysica.

Wilfried De Neve (vakgroep Radiotherapie en Experimenteel Kankeronderzoek) bracht aan de UGent natuurkundigen, ingenieurs en stralingsoncologen samen om radiotherapie te verbeteren. Hij was een pionier in de intensiteitsgemoduleerde radiotherapie (IMRT). Dankzij IMRT kan het drogeogensyndroom en blindheid vermeden worden bij sinonasale tumoren, en vermindert de chronische toxiciteit bij diverse andere hoofd- en nekkankers.

Hij ontwikkelde ook IMRT-technieken en medische hulpmiddelen om borstkanker in buikligging te behandelen. Zijn onderzoek had een drievoudige vermindering van de acute toxiciteit van borstkankerbestraling als resultaat, terwijl ook het risico op longkanker en hartfalen op late leeftijd daalde.

Wilfried De Neve doceert op vaste basis stralingsfysica, IMRT en deeltjestherapie aan ESTRO, de European Society of Therapeutic Radiation and Oncology. In 2009 ontving hij van ESTRO de Honorary Physicist Award.