Windows 7 en Windows Server 2008R2 niet langer aanvaard op UGentNet

(24-01-2020) Microsoft garandeert sinds midden januari 2020 niet langer de veiligheid van de besturingssystemen Windows 7 en Windows Server 2008R2. Dit brengt veiligheidsrisico's met zich mee.

De directie ICT (DICT) zal dan ook vanaf 15 februari toestellen met deze besturingssystemen van het UGentNet weren om zo de veiligheidsrisico’s te beperken.

Op advies van de ICT-Commissie van de UGent nam het Bestuurscollege op 6 september 2019 al de beslissing dat computers met het besturingssysteem Windows 7 of Windows Server 2008R2 vanaf 15 januari 2020 niet meer aan het UGentNet mogen worden gekoppeld. Hieraan ging een overgangsperiode vooraf waarin beheerders en gebruikers er attent op gemaakt zijn dat een upgrade naar Windows 10 aan de orde was of dat naar een alternatief moest worden gezocht.

Bij toestellen met Windows 7 of Windows Server 2008R2 gebeuren niet langer beveiligingsupdates, waardoor er geen afdoende beveiliging is tegen cyberaanvallen. Een besmet toestel is problematisch op zich, maar vormt ook een ernstig risico voor de IT-infrastructuur van collega’s en zelfs van de volledige UGent.

DICT zal daarom nu ook technische maatregelen nemen zodat toestellen met de genoemde besturingssystemen vanaf 15 februari niet langer op het UGentNet kunnen aansluiten.

Wat kan je concreet doen indien je vandaag toch nog met Windows 7 of Windows Server 2008R2 werkt?

  • Jouw toestel zo snel mogelijk (laten) upgraden naar een meer recent besturingssysteem.  Heb je hierover vragen, contacteer de helpdesk van DICT.
  • Jouw toestel uit dienst stellen en vervangen door een nieuw toestel met een meer recent besturingssysteem.
  • Jouw toestel ‘standalone’ blijven gebruiken, dus losgekoppeld van het UGentNet en van het internet.

Wees je er ook van bewust dat bij gebruik van Windows 7 voor persoonlijke doeleinden op een toestel thuis, het risico op besmetting met malware hoog is. Ook hier bevelen we een upgrade naar Windows 10 sterk aan.

Nog vragen?

Contacteer dan de DICT Helpdesk.