Winnaars bekend van sms-poëziewedstrijd '200 jaar UGent'

(15-02-2017) ‘Het verstrijken van de werkelijkheid’ – dat was het thema van de sms-poëziewedstrijd die de UGent eind vorig jaar organiseerde.

Dat thema sloot meteen ook aan bij ‘200 jaar UGent’. Wat hebben onderzoekers en wetenschappers de afgelopen twee eeuwen anders gedaan dan ons beeld van wat we ‘waar’ en ‘werkelijk’ noemen voortdurend te veranderen? Daardoor verstrijkt de werkelijkheid zoals de waarheid en onze visie op de werkelijkheid dat doen – en zoals de tijd verstrijkt. Onderzoek verstrijkt zoals de tijd zelf: wat vandaag nog voor 'waar' wordt aangenomen, is dat morgen misschien al veel minder.

De UGent organiseerde de wedstrijd met het Poëziecentrum als partner. Op woensdag 15 februari 2017 werden de prijzen uitgereikt. Uit de 400 inzendingen koos de jury – met onder meer Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, Gents burgemeester Daniël Termont en voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy  – de winnaars.

De winnende gedichten werden geschreven door:

  •     in de categorie studenten: Floris Goethals (master Bestuurskunde en Publiek Management)

  •     in de categorie personeel: Veerle Provoost (vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap)

  •     in de categorie alumni: Pieterjan Lamon (master Taal- en Letterkunde Grieks-Latijn, afstudeerjaar 2015)

  •     in de categorie sms-taal: Siebrand Craeynest (student, master Moraalwetenschappen)


In elke categorie werd ook een tweede laureaat gekozen, alsook een eervolle vermelding. Alle winnende gedichten vind je in de publicatie over de sms-poëziewedstrijd.