Onderzoekers UGent berekenen winstkansen Rode Duivels op WK 2018, Spanje maakt meeste kans op overwinning

(13-06-2018) Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben - in samenwerking met onderzoekers uit Dortmund en München - op basis van statistische methoden een schatting gemaakt van de winstkansen voor het wereldkampioenschap voetbal.

Kans op eindwinstWK 2018 1

Volgens hun methode is Spanje de grootste kanshebber om het WK te winnen, met 17,8% kans, gevolgd door Duitsland met 17,1% kans en Brazilië met 12,3%. De Rode Duivels komen na Frankrijk op een vijfde plaats met 10,4% kans om het WK te winnen.

Voor hun voorspellingen maakten de onderzoekers gebruik van de internationale voetbalmatchen uit de laatste 8 jaar in combinatie met een overvloed aan data zoals het BBP van een land, het bevolkingsaantal, het thuisvoordeel voor het gastland, het aantal spelers dat in hetzelfde clubteam speelt, de gemiddelde leeftijd van de spelers, de leeftijd en jaren ervaring van de coach,....

Naast statistische methoden werden ook machine-learning methoden ingezet om zo accuraat mogelijke voorspellingen te kunnen brengen. Deze methoden zoeken zelf de beste manier om de gegevens om te zetten in goede voorspellingen en zijn daarom zeer geschikt hier. Het nadeel is dat deze moeilijker te interpreteren zijn dan de klassieke statistische methoden.Meest waarschijnlijke verloop van WK 2018

WK 2018 2Spanje heeft volgens het onderzoek de grootste kans om het WK te winnen (zie bovenstaande tabel) maar Duitsland komt als winnaar naar boven in het 'meest waarschijnlijke verloop' (zie tabel links). Dit lijkt tegenstrijdig te zijn, maar dat is het niet: Duitsland is volgens de analyse, samen met Brazilië, het sterkste land en zal dus in het 'meest waarschijnlijke verloop' als winnaar uitkomen. 

 

 

Toch heeft Spanje een grotere kans om het WK te winnen, aangezien Duitsland en Brazilië al in de achtste finales tegen mekaar kunnen uitkomen, terwijl Spanje een gemakkelijker programma heeft.


Info

Christophe Ley
Vakgroep Toegepaste Wiskunde, Informatica en Statistiek
M 0473 13 83 51 - T +35 2 621 730 156

Lees meer artikels over: