WK-voorspellingen van wetenschappers: resultaten na groepsfase correct voor 14 van de 16 teams

WK voetbal 2018: voorspellingen na de groepsfase (vergrote weergave)

WK voetbal 2018: voorspellingen na de groepsfase

(29-06-2018) Het algoritme dat Gentse en Duitse wetenschappers ontwikkelden om de uitkomst van het WK voetbal te voorspellen, zorgde tot nu toe voor correcte voorspellingen voor 14 van de 16 deelnemende teams. Spanje blijft volgens de wetenschappers topfavoriet.

Voor de start van het WK ontwierp een team van vier onderzoekers van de Universiteit Gent, TU Dortmund en TU München een algoritme op basis van een combinatie van machine learning en statistiek. Daarmee voorspelden ze de uitkomst van het huidige wereldkampioenschap voetbal in Rusland.

Hun methode bleek in staat om 14 van de 16 teams die zich kwalificeerden voor de achtste finales correct te voorspellen. Voor Polen en Duitsland waren de voorspellingen fout. De uitschakeling van Duitsland was dan ook één van de grootste verrassingen in de geschiedenis van de Wereldbeker.

Vóór de start van het wereldkampioenschap schatten de onderzoekers de kansen op eindwinst het hoogst in voor de Spaanse ploeg. Dat blijft het geval nu de groepsfase afgelopen is.

Beste voorspellers

Een interessante maatstaf voor de prestaties van het Gents-Duitse algoritme is een online competitie* waarbij elke deelnemer voor elke wedstrijd de precieze kansen op overwinning, gelijkspel en verlies van elk team moet inschatten. Aan het einde van de groepswedstrijden, dus na 48 van de in totaal 64 wedstrijden, staat het Gents-Duitse algoritme op kop van het klassement van ongeveer 500 deelnemers. Dit geeft aan dat het algoritme zeer nauwkeurig de matchuitslagen kan voorspellen en ook voldoende hoge kansen toewijst aan onverwachte resultaten.

Update van de voorspellingen

Na de groepsfase hebben de onderzoekers 100.000 simulaties van de knock-outfase opnieuw uitgevoerd en geconstateerd dat de grote favoriet nog steeds Spanje is, met 23,7% kans op de wereldtitel. Brazilië volgt met 21,4%, België met 13,4%, Frankrijk met 12,2% en Engeland met 9,6%.

Maar zoals nog eens bleek bij de uitschakeling van Duitsland, blijft voetbal een spel dat gespeeld wordt door mensen en dus beïnvloed door verschillende psychologische aspecten die erg moeilijk te meten of te voorspellen zijn. Het zal dus altijd moeilijk blijven om perfecte voorspellingen te doen over individuele uitkomsten (zoals: wie wint een wedstrijd of wie wint een toernooi).

* Het Gents-Duitse algoritme neemt deel aan de competitie onder de naam van Andreas Groll van de TU Dortmund.

Info

Meer gedetailleerde voorspellingen, inclusief de kansen voor elk team om wereldkampioen te worden, en de updates na elke ronde zijn te vinden op de webpagina van Christophe Ley.

Christophe Ley
Vakgroep Toegepaste Wiskunde, Informatica en Statistiek