Zeewier, mosselen, oesters en sint-jacobsschelpen kweken in de Belgische Noordzee: kan het?

(24-05-2017) Leent de woelige Noordzee zich tot aquacultuur? De Universiteit Gent en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek lanceren het project “Noordzee Aquacultuur”.

Ze doen dit samen met hun partners: Belwind N.V., Brevisco B.V.B.A., C-Power N.V., Colruyt Group N.V., DEME Group N.V., Lobster Fish N.V., OD Natuur en Sioen Industries N.V. In dit baanbrekend en wetenschappelijk onderbouwd onderzoek rond schelpdier- en zeewierkweek worden efficiënt ruimtegebruik van de Belgische Noordzee, innovatieve kweektechnieken en het marktpotentieel van deze nieuwe streekproducten op een unieke en geïntegreerde manier onderzocht. 

Het project

Met Vlaamse, Europese en eigen middelen wordt een ambitieus testproject opgestart op verschillende locaties in de Noordzee, enerzijds dichtbij de kust van Nieuwpoort (kweek van oesters, zeewier en sint-jacobsschelpen) en anderzijds op 30 tot 50 kilometer van de kust, in de Belgische windmolenparken (mosselkweek). 
Over 2 jaar moet er duidelijkheid zijn over:
  • De biologische, technische en economische haalbaarheid van schelpdier- en zeewierkweek in de Belgische Noordzee.
  • Een mogelijke samenwerking met de bestaande activiteiten in windmolenparken.
  • Hoe het eindproduct winstgevend op de markt kan worden gebracht.
  • De invloed van aquacultuur op de waterkwaliteit van de Noordzee.
Begin mei 2017 werd een eerste kweeksysteem voor mosselen geïnstalleerd in het  windmolenpark van C-Power. Op die locatie wordt in de eerste plaats de mosselgroei opgevolgd. De tweede mosselkweeklijn zal geplaatst worden in de Belwindconcessie. Daar worden de krachten gemeten, die door de zee worden uitgeoefend op de kweeklijn. In de zomer van 2017 zal van start worden gegaan met de kweek van oesters, zeewier en sint-jacobsschelpen voor de kust van Nieuwpoort. 
Dit project is een primeur wereldwijd en is dé gelegenheid om Vlaanderen op de wereldkaart te zetten als kennis- en productiecentrum voor duurzame, geïntegreerde aquacultuur in zee. Het is het resultaat van een jarenlange intense samenwerking tussen de wetenschap en het bedrijfsleven. 

Info

Sara De Vos, UGent
T 09 264 58 72
Greet Riebbels, ILVO
M 0486 26 00 14
Lees meer artikels over: