Ruim 3,5 miljoen euro voor onderzoek naar voeding tijdens de zwangerschap in Burkina Faso

(20-12-2017) De vakgroep voedselveiligheid en voedselkwaliteit van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen krijgt voor dit onderzoek een beurs van de ‘Bill & Melinda Gates Foundation’.

vrouw in Burkina fasoElk jaar worden 20 miljoen kinderen geboren met een laag geboortegewicht, wat hen in gevaar brengt voor vroege sterfte en een slechte gezondheid als volwassene. Hoewel gezonde voeding gedurende de zwangerschap cruciaal is voor de gezondheid van zowel moeder als kind, hebben veel vrouwen in het zuiden hier onvoldoende toegang toe  De UGent onderzoekt vanaf volgend jaar of een verrijkt energie-proteïne supplement tijdens de zwangerschap de geboorte en groei van kinderen verbetert in Burkina Faso.

De studie zal plaatsvinden in het Houndé district in Burkina Faso in samenwerking met Harvard University, het International Food Policy Research Institute  (IFPRI), de University of California (Davis), het Institut de Recherche en Sciences de la Santé van Burkina Faso en Africsanté, een lokale NGO. Ze wordt gefinancierd voor meer dan 3,5 miljoen euro door de Bill & Melinda Gates Foundation.

Onderzoek Burkina Faso

Allereerst wordt een verkennende studie uitgevoerd om het meest geschikte voedingssupplement voor zwangere vrouwen in ruraal Burkina Faso te bepalen. Vervolgens wordt de effectiviteit van dit supplement op een beter geboorte gewicht en de groei van de foetus en zuigeling onderzocht.

De verkennende studie zal bepalen welk type product (reep, drankje, koekje of pasta) zwangere vrouwen verkiezen voor het gebalanceerd voedingssupplement. In een tweede fase, zullen de meest geschikte product types getest worden op aanvaardbaarheid en gebruik door de zwangere vrouwen thuis. Het effect van het beste supplement zal dan getest worden in een gecontroleerde klinische studie.

De interventiegroep krijgt het gebalanceerde voedingssupplement tijdens zwangerschap en borstvoeding terwijl de controlegroep het houdt bij de standaard ijzer- en foliumzuurtabletten.

Patrick Kolsteren
Vakgroep Voedselveiligheid en voedselkwaliteit