Lezing 'Celdood: de ontdekking van een biologisch raadsel'

Voor wie
Studenten, Medewerkers, Alumni, Leerkracht secundair
Wanneer
16-10-2017 van 20:00 tot 22:00
Waar
Geuzenhuis, Kantienberg 9, 9000 GENT
Voertaal
Nederlands
Door wie
FONDS lucien de Coninck, Kantienberg 9 - 9000 Gent
Contact
jan.verplaetse@ugent.be
Website
http://fondsluciendeconinck.com/
Voeg toe aan mijn agenda

Wetenschappelijke basis : celdood/neurodegeneratieve aandoeningen/chronische en acute ontstekingen/kanker/veroudering/nieuwe aangepaste geneesmiddelen

Per seconde sterven in ons lichaam 1 miljoen cellen. Ze worden opgeruimd/gerecycleerd. Zonder celdood zijn levende wezens ten dode opgeschreven.
Intussen ontrafelen biologen de achterliggende mechanismen.
Snel werd duidelijk dat deze processen een cruciale rol spelen. Te veel celdood leidt tot neurodegeneratieve ziekten, te weinig tot kanker. In deze lezing gaan we ook in op het verband tussen celdood/verouderingsprocessen.
Het begrijpen en sturen van deze processen/verbanden zijn essentieel voor de geneeskunde van de toekomst, maar ook voor een gezonde oude dag.

Peter VANDENABEELE is moleculair bioloog aan het Vlaams Inst. Biotechnologie en verbonden aan de Universiteit Gent. Hij werkte mee aan ca. 340 artikels, die meer dan 3000 keer werden geciteerd. Hij kreeg in 2015 de prestigieuze 5-jaarlijkse FWO Excellentieprijs en is houder van de prestigieuze Methusalem Beurs. Hij was voorzitter van de "European Cell Death Organisation ECDO".

Toegang : Leden/stud./65+ = gratis; anderen @ 5

Vind meer activiteiten: