Lezing 'Het 'donkere' heelal: de Euclid ruimtemissie'

Voor wie
Studenten, Medewerkers, Alumni, Leerkracht secundair, Leerling secundair
Wanneer
13-01-2018 van 14:30 tot 17:00
Waar
UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien, Rozier 44, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Volkssterrenwacht Armand Pien
Contact
An.VanderEecken@UGent.be
Website
http://armandpien.be/page/lezingen-1
Voeg toe aan mijn agenda

Voordracht door Prof. Sven De Rijcke (UGent) over donkere materie en hoe de Euclid ruimtetelescoop ons hierover een schat van informatie zal opleveren

De LambdaCDM-theorie beschrijft uiterst succesvol de waarnemingen van de expansie van het heelal en van de vorming van kosmische structuren, zoals sterrenstelsels. Maar dit succes heeft een prijs: we moeten veronderstellen dat er meer in het heelal zit dan we kunnen zien. 85% van alle materie is "donker": we kunnen deze materie niet direct observeren maar we zien wel haar zwaartekrachteffecten. Daarnaast werd "donkere energie" in het leven geroepen: een onbekende vorm van energie die de expansie van het heelal versnelt. Ongeveer 95% van alle massa en energie in het universum is "donker" en dus vooralsnog onbekend.
Dankzij de Euclid ruimtetelescoop (ESA) kunnen we hierover hopelijk meer te weten komen. De vorm en 3D posities van miljarden sterrenstelsels zullen worden opgemeten. Door deze waarnemingen te vergelijken met computersimulaties, zullen we de expansiegeschiedenis en kosmische-structuurvorming over de laatste 10 miljard jaar in kaart kunnen brengen.

Vind meer activiteiten: