Lezing 'Parsifal'

Voor wie
Studenten, Medewerkers, Alumni, Journalisten
Wanneer
08-03-2018 van 17:00 tot 19:00
Waar
Auditorium 2 Franz Cumont, Blandijnberg 2, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
vakgroep kunst-, muziek- en theaterwetenschappen en vakgroep wijsbegeerte - Letteren en Wijsbegeerte: Prof. Francis Maes en Prof. Bart Vandenabeele
Contact
francis.maes@ugent.be
Website
http://www.ugent.be/lw/kunstwetenschappen/en/research-groups/musicology/ipem
Voeg toe aan mijn agenda

Roger Scruton onderzoekt de betekenis van Wagners Parsifal voor de hedendaagse filosofie en kunstpraktijk.

In zijn recente publicatie On human nature richt Roger Scruton zijn kritiek op het moderne sceptische wereld- en mensbeeld en argumenteert hij dat eeuwenoude mythen, religies of kunstwerken nog steeds een wezenlijke inbreng kunnen hebben op ons moderne begrip van wat mens zijn inhoudt. Hij eindigt zijn essay met een verwijzing naar twee meesterwerken uit de Europese kunst, die het thema van schuld en verlossing exemplarisch hebben uitgewerkt: Wagners Parsifal en Dostojevski’s De broers Karamazov. Op vraag van Prof. Francis Maes (musicologie) en Bart Vandenabeele (Esthetica) gaat hij dieper in op Parsifal. Alicja Gecsinska leidt de lezing in en modereert het debat.
De keuze voor Parsifal dringt zich op vanwege de programmering van Opera Vlaanderen. De Opera houdt aansluitend een studiedag (9 maart) over Parsifal en Pelléas vanuit het standpunt van de theaterpraktijk.

Vind meer activiteiten: