Lezing 'Amnesty International Leerstoel: dr. Shirin Ebadi'

Voor wie
Studenten, Medewerkers, Alumni, Journalisten, Bedrijven, Leerkracht secundair
Wanneer
08-03-2018 van 20:00 tot 22:00
Waar
Kunstencentrum Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Universiteit Gent
Contact
fien.ysebie@ugent.be
Website
https://www.ugent.be/nl/actueel/amnesty-leerstoel-shirin-ebadi.htm
Voeg toe aan mijn agenda

Dr. Shirin Ebadi krijgt de Amnesty International Leerstoel. Ze geeft een lezing 'De strijd van vrouwen voor gelijkheid, mensenrechten en democratie.'

Voor de tiende keer reikt de Universiteit Gent de ‘Amnesty International Leerstoel’ uit aan een persoon die een bijzondere bijdrage levert aan de mensenrechten wereldwijd. De leerstoel gaat naar de internationaal bekroonde juriste en mensenrechtenactiviste dr. Shirin Ebadi.

Shirin Ebadi (70), die zichzelf islamitisch feministe noemt, was rechter in Iran tot de islamitische revolutie van 1979. Ebadi keerde nadien terug naar de universiteit en wierp er zich op als verdedigster van de mensenrechten. Ze belandde verschillende keren in de gevangenis, maar dat weerhield er haar niet van om op te komen voor de rechten van vrouwen en minderheden.

In 2003 werd haar de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor haar strijd voor de rechten van vrouwen en kinderen in Iran, tot groot ongenoegen van het Iraanse fundamentalistische regime. Ze was de eerste moslimvrouw die deze prijs mocht ontvangen.

Ebadi woont momenteel in ballingschap in Londen.

Gratis, reserveer je ticket via Vooruit

 

Vind meer activiteiten: