Happening 'Totale maansverduistering'

Voor wie
Studenten, Medewerkers, Alumni, Leerkracht secundair, Leerkracht lager onderwijs, Leerling secundair, Leerling lager onderwijs
Wanneer
27-07-2018 21:30 tot 28-07-2018 01:00
Waar
UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien, Rozier 44, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Volkssterrenwacht Armand Pien
Contact
An.VanderEecken@UGent.be
Website
http://armandpien.be
Voeg toe aan mijn agenda

Bij maansopkomst, rond 21u30, is er een maansverduistering aan de gang. We richten de telescopen op de Maan, die als een rode bol verschijnt.

Tijdens een totale maansverduistering beweegt de Maan zich door de schaduw van de Aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de hele Maan veel donkerder is dan normaal.
Vanuit Nederland en België is het grootste gedeelte van de eclips zichtbaar, maar het begin moeten wij missen. De Maan komt de schaduw binnen om 20u24, maar bij ons komt de Maan pas om 21u30 boven de horizon. Als de Maan opkomt is hij al totaal verduisterd en zien we hem als een rode bol. De totaliteit duurt van 21u31 tot 23u14, het maximum is om 22u22.

We laten dit fenomeen niet onopgemerkt voorbijgaan. De UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien zal open zijn voor het publiek vanaf 20u. In afwachting dat de Maan boven de horizon verschijnt, geven we u een presentatie met meer uitleg over het fenomeen maansverduistering, of kan u aan de hand van onze 3D-consoles zelf ontdekken hoe zo’n maansverduistering tot stand komt.

Vind meer activiteiten: