Workshop 'Weg met spreekangst. We gaan voor spreekdurf!'

Voor wie
Medewerkers
Wanneer
18-09-2018 van 10:00 tot 12:30
Waar
Campus Boekentoren, Blandijnberg 2, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
KCO + oosterse Talen en Culturen: Arabistiek en Islamkunde
Contact
maya.termonia@ugent.be
Website
https://webappsx.ugent.be/eventManager/events/spreekdurf
Voeg toe aan mijn agenda

In samenwerking met de KCO organiseren we tweemaal per academiejaar een bijeenkomst over thema's die betrekking hebben op het onderwijzen van talen.

sprekers:
Mathea Simons en Karen Van De Putte, Verantwoordelijken Vakdidactiek Frans en Spaans, Specifieke Lerarenopleiding (Universiteit Antwerpen)
Inhoud:
“Ik kan een reactie schrijven op een lezersbrief uit Le Vif/L’Express, maar een Franstalige aanspreken om bijvoorbeeld een wafel te bestellen, dat durf ik niet”
We moedigen leerlingen aan om actief te communiceren tijdens de taalles met de bedoeling hun taalverwerving, motivatie en zelfvertrouwen te bevorderen. Toch lukt dit niet voor alle leerlingen. Onderzoek toont aan dat meer dan 1 op 3 Vlaamse leerlingen uit het secundair en het volwassenenonderwijs angst ervaart om de vreemde taal te spreken.
Na een korte inleiding over de concepten spreekdurf en communicatiedurf en over mogelijke oorzaken, stellen we concrete oplossingen (“sleutels”) voor om spreekdurf te stimuleren in de dagelijkse klaspraktijk. We inspireren ons op gegevens uit de literatuur, maar ook op maar ook op eigen praktijkervaringen.