Lezing 'Kwantumfysica ontrafeld'

Voor wie
Studenten, Medewerkers, Alumni, Journalisten, Bedrijven, Leerkracht secundair, Leerling secundair
Wanneer
06-12-2018 van 19:00 tot 20:00
Waar
Campus Sterre, Gebouw S9, Aud.A2, 2e verdieping, Krijgslaan 281, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Instituut voor Permanente Vorming in de Wetenschappen - Fac. Wetenschappen
Contact
Heidi.DeDobbelaere@ugent.be
Website
https://www.ugent.be/we/nl/diensten/ipvw-ices/aanbod/onderzoekwetenschappen1819/kwantumfysica
Voeg toe aan mijn agenda

De toepassingen van quantum computing zijn veelzijdig en kunnen in de volgende 10 à 20 jaar een enorme vooruitgang in onze maatschappij betekenen.

Spreker: Prof. Frank Verstraete – Vkgr. Fysica en Sterrenkunde - Quantum Group
Kwantummechanica omvat onderzoek naar deeltjes die nog kleiner zijn dan atomen en waarvoor de klassieke natuurwetten uit de fysica niet meer gelden. Frank Verstraete creëerde een nieuwe taal, “Quantum Tensor Networks”, om het gedrag en de verbindingen van minuscule kwantumdeeltjes weer te geven in een wiskundig formalisme.
Zijn ontdekking opent de deur naar het ontwikkelen van kwantumcomputers, ‘supermachines’ die veel slimmer en krachtiger zijn dan de huidige systemen. Ze zouden bv. dure experimenten in de farmaceutische industrie efficiënter en op termijn misschien zelfs overbodig kunnen maken. Een beter begrip van kwantumverstrengeling heeft ook het potentieel om alle bestaande codes in de cryptografie te kraken, maar ook om te leiden tot de disruptieve innovatie van materialen die supergeleidend zijn op kamertemperatuur, met enorme gevolgen voor bijvoorbeeld de batterijduur van elektronische apparaten.

Vind meer activiteiten: