Happening 'Wetenschapscafé Gent: Antibiotica. Slachtoffer van eigen succes'

Voor wie
Studenten, Medewerkers, Alumni, Journalisten, Bedrijven, Leerkracht secundair, Leerkracht lager onderwijs, Leerling secundair
Wanneer
12-02-2019 van 19:45 tot 22:00
Waar
Eetcafé Toreke, Vlotstraat 22, 9000 GENT
Voertaal
Nederlands
Door wie
wetenschapscommunicatie
Contact
wetenschapscommunicatie@ugent.be
Website
http://www.wetenschapscafe.be/nl/gent/gent-cat/antibiotica.htm
Voeg toe aan mijn agenda

Wetenschapscafé 'Antibiotica' in Gent met UGent onderzoekers Tom Coenye en Jeroen Dewulf. Gratis toegang, iedereen welkom!

Enkele vraagjes:
Hoe groot is het antibioticagebruik bij mensen? En bij dieren? Hebben we antibiotica nodig om mensen en dieren gezond te houden? Kunnen we niet focussen op voorkomen in plaats van genezen? Waarom zijn er zo weinig nieuwe antibiotica? Antibioticaresistentie, dat is toch geen probleem? Of toch...?
Welke maatregelen neemt Europa? Moeten we het preventieve gebruik van antibiotica in de veeteelt aan banden leggen, of zijn er andere oplossingen?
Wat is het verband tussen antibioticumresistentie en het huis/tuin/keuken gebruik van antimicrobiële materialen? (bvb snijplank in de keuken met antimicrobieel materiaal). Wat kun jij zélf doen om de verdere ontwikkeling van antibioticumresistentie tegen te gaan? Wat kunnen pers en overheid doen om de bevolking beter te informeren? Waarom is het voor een arts vaak niet evident om het juiste antibioticum te kiezen? Is een grote persoonlijke hygiëne een pluspunt of een minpunt?
UGent'ers Tom Coenye en Jeroen Dewulf geven antwoord!

Vind meer activiteiten: