Lezing 'Het Mexicaanse drugsgeweld: een nieuw soort oorlog, roofkapitalisme, en de logica van wreedheid.'

Voor wie
Studenten, Medewerkers, Alumni, Journalisten, Leerkracht secundair
Wanneer
13-03-2019 van 11:30 tot 14:00
Waar
Rode Zaal, Faculteit Rechtsgeleerdheid, Universiteitstraat 6, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies
Contact
bruno.decordier@ugent.be
Website
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/18/het-zijn-beesten-hoor-je-vaak-maar-nee-het-is-menselijk-gedrag-a3066058?fbclid=IwAR3Cqpi8FnGEyc1M9HrHpHK9KD6cGP93fLO1zXvNNQO7diaC8HWjIv1aWMw
Voeg toe aan mijn agenda

Lezing door antropoloog en journalist Teun Voeten.

De Mexicaanse drugsoorlog is, met bijna tweehonderdduizend doden in twaalf jaar tijd, het bloedigste conflict in een modern, geïndustrialiseerd land. Ze is ook geen ver-van-ons-bed-toestand, maar de uitkomst van mondiale verschuivingen die ook de comfortabele samenlevingen bij ons aantasten. Vanuit zijn rijke terreinervaring en een diepe belangstelling voor het menselijke aspect van de geschiedenis, zal de spreker uit de doeken doen hoe een doorgedraaid systeem een klasse van overtolligen schept die de voetsoldaten zijn van den drugkartels. Hij zal ook ingaan op de vraag wat (vaak erg jonge) mensen drijft om in deze hybride oorlog te doen wat ze doen. En wat zijn de (mogelijke) uitwegen en toekomstscenario’s?

Teun Voeten is fotojournalist en studeerde culturele antropologie en filosofie aan de Universiteit Leiden. Sinds 1991 verslaat hij als oorlogsfotograaf en auteur conflicten wereldwijd.