Lezing 'De ontwikkeling en de groei van de rivierhaven van Gent, tussen 1100 en 1300'

Voor wie
Studenten, Medewerkers, Alumni
Wanneer
12-11-2019 van 19:00 tot 20:30
Waar
Gebouw S9, Krijgslaan 281, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Vereniging Gentse Geografen
Contact
therese.ongena@ugent.be
Website
https://www.ugent.be/we/nl/voor-alumni/vgg
Voeg toe aan mijn agenda

Wetenschappelijke lezing, door dr. F. Gelaude - Universiteit Antwerpen, Faculteit Ontwerpwetenschappen, Afdeling Erfgoed

Elke Gentenaar weet dat zijn stad gelegen is aan de samenvloeiing van Leie en Schelde. Maar waar precies de Leie stroomt en welke waterlopen gegraven dan wel natuurlijk zijn, is moeilijker te beantwoorden. Wat er precies gebeurd is tussen 1100 en 1300 met de rivieren Leie en Schelde, bleef tot vandaag een blanco hoofdstuk in de Gentse stadsgeschiedenis. Welke waterlopen zijn gegraven? Welke ingrepen heeft men uitgevoerd? Wanneer werden deze waterbouwkundige ingrepen uitgevoerd en vooral waarom? Wie waren de opdrachtgevers?

Na een grondig onderzoek naar de waterhuishouding van Gent, met talrijke nieuwe inzichten, kan gesteld worden dat met deze waterbouwkundige ingrepen een rivierhaven aangelegd werd die centraal lag in het stroombekken van de Schelde en die de grondslag vormde voor de welvaart en macht van het middeleeuwse Gent.

De lezing op 12 november zal gewoontegetrouw plaatsvinden in het .in een later te bepalen leszaal (Krijgslaan 281, Gent).

Vind meer activiteiten: