Opendeur 'Mercuriusovergang'

Voor wie
Studenten, Medewerkers, Alumni, Journalisten, Leerkracht secundair, Leerkracht lager onderwijs, Leerling secundair, Leerling lager onderwijs
Wanneer
11-11-2019 van 13:00 tot 17:00
Waar
UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien, Rozier 44, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Volkssterrenwacht Armand Pien
Contact
An.VanderEecken@UGent.be
Website
http://www.armandpien.be/page/publieke-activiteiten
Voeg toe aan mijn agenda

Waarnemen van mercuriusovergang met telescopen op de volkssterrenwacht en bijkomende duiding en uitleg door onze medewerkers.

Mercuriusovergangen komen gemiddeld 13 à 14 keer per eeuw voor. De laatste dateert van 9 mei 2016, voor de eerstvolgende is het wachten tot 2032!
Tijdens een Mercuriusovergang beweegt de planeet Mercurius, vanaf de Aarde gezien, voor de Zon langs. De schaduw van Mercurius is dan te zien als een klein zwart bolletje dat langzaam over de zonneschijf beweegt.

Het spektakel begint om 13u36. Het hoogtepunt van de overgang vindt plaats rond 16u20, maar dan staat de Zon al vrij laag, namelijk ongeveer 4° boven de zuidwestelijke horizon. In onze streken is het einde van de overgang niet zichtbaar want rond 16u53 gaat de Zon onder.

Een Mercuriusovergang kan niet met het blote oog waargenomen worden, je hebt er een telescoop met zonnefilter voor nodig. De UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien zal van 13u00 tot 17u00 open zijn om het met telescopen te kunnen waarnemen.

Vind meer activiteiten: