Tentoonstelling '© COBRA: fotografie, film en drukwerk'

Voor wie
Studenten, Medewerkers, Alumni, Journalisten, Bedrijven, Leerkracht secundair, Leerkracht lager onderwijs, Leerling secundair, Leerling lager onderwijs
Wanneer
28-11-2019 18:00 tot 14-02-2020 18:00
Waar
Paviljoen Vandenhove, Rozier 1, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Griet Bonne en Joséphine Vandekerckhove - Vakgroep Kunstwetenschappen
Contact
josephine.vandekerckhove@ugent.be
Website
https://www.ugent.be/vandenhove/nl/activiteiten/c-cobra-fotografie-film-en-drukwerk
Voeg toe aan mijn agenda

Tentoonstelling over de vele experimenten op het gebied van fotografie, film en drukwerk van de Belgische kunstenaars binnen de Cobra-beweging.

Copyright Cobra belicht de weinig bestudeerde relatie tussen Cobra en reproductiemedia in België, met aandacht voor Les Ateliers du Marais, die in 1949 te Brussel werden opgericht en waar kunstenaars als Alechinsky, Dotremont, Vandercam, Ubac, Raine en de Heusch in contact kwamen met moderne media.

Dit resulteerde in werken waarin woord en beeld worden geconfronteerd zoals Dotremonts Dessin-mots en logogrammen, alsook Alechinsky’s documentaire Calligraphie japonaise (1956). In België werd bovendien Les développements de l’oeil (1950), Cobra’s enige fototentoonstelling, georganiseerd en werd de enige Cobra-film gerealiseerd: Perséphone (1951).

Aan de hand van een selectie originele uitgaven van tijdschriften, kunstenaarspublicaties, schilderijen, lithografieën, foto’s, archiefmateriaal en films afkomstig uit diverse internationale collecties, wil Copyright Cobra tot een beter begrip komen van de betekenis van grafische en mechanische reproducties voor de Belgische Cobra-kunstenaars