Debat 'Human Rights @ De Krook: Oorlogsmisdaden in Syrië'

Voor wie
Studenten, Alumni, Medewerkers, Journalisten, Leerkracht secundair
Wanneer
03-12-2020 van 19:30 tot 21:00
Waar
De Krook, Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Human Rights Centre
Contact
Brigitte.herremans@ugent.be
Website
https://dekrook.be/activiteiten/human-rights-de-krook-oorlogsmisdaden-in-syrië
Voeg toe aan mijn agenda

Oorlogsmisdaden in Syrië: ook Belgische rechtbanken zijn slagkrachtig. Tijd om universele jurisdictie nieuw leven in te blazen?

Aangemoedigd door de Arabische revoluties, trokken Syrische burgers in 2011 de straat op tegen het Assadregime. Door het extreme regimegeweld radicaliseerde de protestbeweging, en ontaardde het conflict in een burgeroorlog met internationale implicaties.

De internationale impasse inzake het conflict verlamde de opties voor de berechting van deze misdrijven in fora zoals het Internationaal Strafhof. Op dit moment is het principe van universele jurisdictie, dat strafrechtelijke vervolgingen in buitenlandse rechtbanken toelaat, daarom de enige optie voor rekenschap.

Kan het dynamisme in Europese landen de wetgeving opnieuw activeren? Heeft de Belgische justitie de capaciteit om internationale misdrijven te vervolgen? Is er voldoende bewijsmateriaal en toegang tot slachtoffers en getuigen? Maar bovenal: kan België een bijdrage leveren in de strijd tegen straffeloosheid?

Panelgesprek met Tom Ruys, prof. internationaal recht UGent en Brigitte Herremans, onderzoeker HRC UGent.

Vind meer activiteiten: